Wat is Human Design en hoe zorgt het voor meer balans in je leven?

Wat is Human Design

De ontdekking van (mijn eigen) Human Design heeft oprecht mijn leven veranderd. Sterker nog, ik ben er weer mezelf door geworden. Maar wat is Human Design precies? Wat kan je er in vredesnaam mee? En hoe heeft het mijn leven als moeder veranderd en hoe zorgt het voor meer balans in je leven? Ik doe een poging om het uit te leggen!

De zoektocht naar mezelf

Het afgelopen jaar stond vooral in het teken van mezelf opnieuw uitvinden en mezelf worden. En dat was hard nodig, want nu ik erop terugkijk besef ik me dat ik jarenlang leefde op een manier waarvan ik dacht dat het hoorde. Dat zag je terug in mijn business, maar zeker ook privé. Ik was bezig met de buitenwereld, deed waar ik goed in was, maar niet waar ik per se energie van kreeg. Don’t get me wrong: ik heb ontzettend veel geleerd. Maar of ik deed waar ik echt blij van werd?

Ik heb een hele hoop gedaan om mezelf weer te vinden. Alles bracht me een stapje dichter bij mezelf, maar de grootste impact maakte Human Design.

Wat is Human Design?

Human Design heeft oprecht mijn leven veranderd. Gek eigenlijk wel, omdat ik niet per se iemand anders ben geworden. Sterker nog, ik ben juist meer mezelf geworden. Human Design wordt wel eens omschreven als ‘thuiskomen bij jezelf’, en ik kan niet anders zeggen dan dat dat precies is hoe het voor mij voelt. Maar laten we vooral beginnen bij het begin:

Wat is Human Design?

Human Design kun je zien als een soort blauwdruk van je leven. Een ontwerp en gebruiksaanwijzing dat vaststaat vanaf het moment dat je geboren werd. Je Human Design is zowel genetisch als energetisch bepaald, en komt tot stand door verschillende westerse wetenschappen (1) en esoterische wijsheden (2):

  • kwantumfysica
  • genetica
  • biochemica
  • astronomie
  • Chinese I’Ching
  • Astrologoie
  • Kabbala
  • Hindu Chakra’s

Het is dus – hoewel dat op het eerste oog misschien wel zo lijkt – eigenlijk helemaal niet zo zweverig.

Jouw design is uniek: Human Design laat zien dat ieder mens ander is, net als dat je DNA dat doet. Dat elk design anders is, komt omdat het tot stand komt op basis van drie feitelijke gegevens: je geboortedatum, je geboortetijd en je geboorteplaats. Op basis van de stand van de planeten op het tijdstip van jouw geboorte en ± 88 dagen vóór jouw geboorte, kan jouw zogenoemde imprint worden berekend. Planeten zenden namelijk zogenoemde neutrino’s uit (kleine informatiedragers) die 24/7 tegen ons aan botsen. Nogmaals, klinkt als zweverig, maar dit is wetenschappelijk bewezen en heeft zelfs de Nobelprijs in de Natuurkunde gewonnen in 2002. 

Op het moment dat jij geboren werd, kwam jij als kleine baby dus in contact met bepaalde neutrino’s. Welke neutrino’s dat zijn, wordt berekend aan de hand van de stand van de planeten op het moment van jouw geboorte en die van ± 88 dagen voor jouw geboorte. En die neutrino’s vormen jouw blauwdruk, oftewel jouw Human Design. 

Probeer het te zien als een soort gebruiksaanwijzing voor jezelf, die het voor jou makkelijker maakt om je leven te leiden zoals het echt volledig bij jou als persoon past.

Human Design laat namelijk zien waarmee je bent geboren en wat je is aangeleerd. Een soort nature en nurture, waar je ongetwijfeld wel eens van hebt gehoord. Door je Human Design te kennen en te volgen, ontdek je waar je aangeboren (innerlijke) krachten liggen en waar je valkuilen zitten. 

Wat ik hierboven al schreef: een soort thuiskomen bij jezelf dus. Je Human Design laat precies zien wie JIJ in essentie bent. Je krijgt dus eigenlijk geen nieuwe informatie, maar ‘ineens’ vallen er dingen op z’n plek die je diep van binnen allang wist, omdat er nu woorden aan gegeven worden.

W

Wat kun je met Human Design?

Ik zie Human Design als mijn gebruiksaanwijzing. Het helpt mij om mijn leven te leiden op een manier die bij mij past, iets wat ik ook aan andere moeders wil overbrengen. Het is een tool die duidelijk laat zien wat jouw aangeboren en aangeleerde eigenschappen zijn. En het laat zien hoe jij je aangeboren eigenschappen zo goed mogelijk tot uiting kan laten komen.

Zodra jij je eigen design echt durft te volgen, ontdek je waar je aangeboren innerlijke kwaliteiten liggen en wat je valkuilen zijn. Het gaat om wie je in essentie bent. En zo kun je ‘ineens’ verklaren waarom bepaalde dingen steeds maar weer fout gaan, of waarom je balans mist. De kans is groot dat je dan aangeleerd gedrag leeft, nurture.

Human Design chart opvragen

Je kunt heel eenvoudig en gratis via internet jouw eigen Human Design chart opvragen. Je geeft je geboortedatum, plaats en tijdstip op. Dat laatste luistert wel precies; een minuut verschil maakt je design al anders. Weet je je geboortetijd niet? Vraag dan een uittreksel op bij het geboorteregister van je de gemeente waar je bent geboren.

Je Human Design chart lezen

Werp een blik op je chart en je denkt waarschijnlijk: WTF is dit? Op je chart staan allerlei cijfers, symbolen, een lichaam (zogenoemde bodygraph) met wel- en niet ingekleurde vakjes, en daarnaast ben je een bepaald type en staat er zoiets als autoriteit en strategie. Een hele hoop informatie, maar als je geen idee hebt hoe je het moet lezen, kun je er precies niks mee.

Gelukkig is er online veel gratis basisinformatie te vinden. Ik heb zelf veel gehad aan de podcast van de School of Human Design! Ook heb ik twee readings gedaan om specifieke toelichting te krijgen op mijn Human Design. Dat was beide keren een feest der herkenning. Alsof een puzzel waarbij ik stukje bij beetje tot de kern kwam. Mijn Human Design kennen betekende ook accepteren wie ik ben met al mijn krachten en valkuilen. En eindelijk stoppen met mezelf willen veranderen: ik ben goed zoals ik ben.

Dat geldt ook voor jou. Juist als moeder, juist als ondernemer. Het is zó belangrijk om in al je rollen helemaal jezelf te kunnen zijn, zodat je op elk vlak goed tot je recht komt. Dat is wat zorgt voor een langdurig sneeuwbaleffect naar je gezin en je business toe. Dat is wat zorgt voor echte balans die van binnenuit komt.

Human Design integreren in je leven

Jezelf weer helemaal kunnen omarmen en leven naar hoe jij in essentie bent, dat is waar ik anderen nu bij help. Na mijn kennismaking met Human Design ben ik me steeds meer gaan verdiepen in de wirwar aan informatie en help ik nu andere ondernemers om dit te integreren in hun leven. Human Design is nu hét startpunt van mijn 1:1 trajecten, waarbij we samen – stap voor stap – zorgen dat je weer gaat leven naar jouw unieke blauwdruk. Want daar zit essentie van de echte balans die bij jou past.

Meer weten over mijn 1:1 traject? Klik dan hier >>

Wil je liever zelf op onderzoek uit om meer te weten over jouw Human Design? Aan deze boeken heb ik veel gehad: