Te weinig tijd? 5 tips om meer ruimte vrij te maken!

Te weinig tijd

Heb je continu het gevoel dat je te weinig tijd hebt? Na een drukke ochtendspits met je kids, vervolgens een lange werkdag en thuis gelijk door met de avondroutine. Als je kroost eenmaal op bed ligt voel je je bekaf. Weer een dag voorbij, zonder dat je aan jezelf hebt gedacht. Je wilt nog zoveel, maar waar moet je in vredesnaam de tijd vandaan halen? Ik geef je graag wat tips om dagelijks ook ruimte voor jezelf te creëren!

Wat mij altijd helpt als ik me een beetje overdonderd voel, is deze quote:

Jep, echt. En ik heb niet eens echt iets met Beyoncé.

Maar feit is wel: Beyoncé heeft een gezin én een fantastische carrière waar ze hard voor gewerkt heeft. Tuurlijk, ze zal vast de luxe hebben van een nanny (of twee), een in-house kok en talloze assistenten. Maar ze regelt het toch maar. Dat kan jij ook! Daar hoef je helemaal geen miljonair voor te zijn. En dat is met de volgende tips net zo makkelijk gezegd als gedaan, echt.


Te weinig tijd tips


1. Je hebt heus genoeg tijd

Te weinig tijd hebben, dat bestaat niet. Je hebt meer dan genoeg tijd. Je hebt net zoveel tijd als ieder ander mens. Je hebt 24 uur per dag. Met een beetje geluk kun je 7 á 8 uur blokken voor je slaap. Houd je nog 16 uur over. Laten we daar nog eens 8 uur vanaf halen voor je werk. En misschien nog 3 á 4 uur voor de ochtend- en avondroutines. 16 – 12 = 4 uur. Vier uur per werkdag dat je ‘overhoudt’. Tel daar de uren in het weekend bij op. Natuurlijk willen je partner en je kids ook aandacht, maar die hoef je echt niet 24 uur per dag te geven.

Maar laat ik het een beetje realistisch inschatten: je kunt per week zeker zo’n 20 uur naar eigen inzicht invullen. 20 uur! Ik kan je één ding vertellen: in die tijd kun je een heleboel dingen doen.

Het begint met je mindset: als jij continu denkt dat je te weinig tijd hebt, dan heb je ook te weinig tijd. Houd je jezelf voor dat je genoeg tijd hebt, dan heb je ook genoeg tijd. Klinkt misschien kort door de bocht, het werkt echt zo.

Te weinig tijd

2. Stel prioriteiten

Waarschijnlijk denk je nu: in die tijd moet ik ook het huishouden doen, bij de sportclub van m’n kind kijken, zelf sporten, met vriend(inn)en afspreken, boodschappen halen, m’n hond uitlaten…

Je moet helemaal niks.

Behalve prioriteiten stellen.

Alles lijkt misschien even belangrijk, maar dat is het niet. Stel voor jezelf een lijstje op waarin je opschrijft waar jij – in de ideale wereld – je tijd aan wil besteden. Omdat je er echt van geniet of omdat het je dichter brengt bij je uiteindelijke doel. Dat is waarschijnlijk niet het huishouden.

Maak vervolgens ook een lijstje met de dingen waar je je tijd nu aan besteedt. Bekijk vervolgens: wat kun je best schrappen? Is het echt nodig om dagelijks te stofzuigen? Is het echt nodig dat jij altijd de hond uitlaat? Is het echt nodig dat jij altijd degene bent die de boodschappen haalt in de supermarkt? Kun je die taken niet meer verdelen? Of nog beter: uitbesteden? Voor bijna elk rotklusje is er wel een oplossing. Denk aan:

  • Huishouden: huur een schoonmaakster in, al is het maar voor een uurtje per twee weken. Dat hoeft echt niet zoveel te kosten! Via Helpling regel je er makkelijk en veilig eentje. En via deze link krijg je ook nog eens 10 euro korting. Of begin met een robotstofzuiger!
  • Boodschappen: bestel ze online! Dat kan tegenwoordig bij supermarkten als Albert Heijn, Jumbo, Plus, Deen en Coop. Maar het loont ook om te checken of Picnic ook in jouw buurt bezorgt.
  • Hond: daar zijn hondenuitlaatservices voor! Of misschien wil iemand in de buurt wel eens af en toe met je huisdier lopen?

Te weinig tijd

3. Stop met je schermtijd

De meeste telefoons hebben een functie die bijhoudt hoeveel tijd je dagelijks besteedt op je telefoon. Uit onderzoek van Simyo en DirectResearch in 2019, blijkt dat vrouwen gemiddeld twee uur en zeven minuten per dag aan hun kleine vriend besteden. TWEE UUR! Dat is bijna 34 dagen per jaar! Je gaat mij niet vertellen dat je die tijd volledig met nuttige dingen benut. Als je een beetje op mij lijkt, dan open je Instagram ongeveer 20 keer per dag en refresh je Nu.nl nog vaker.

En laat ik ook de televisie niet vergeten. Hoe verleidelijk het ook is om na een drukke dag op de bank te ploffen met een aflevering van je favoriete serie op Netflix of Videoland, je kijkt vaak met een half oog (want: telefoon) en vaak ook meer dan één aflevering. Consequentie: je bent je hele avond kwijt en je ligt waarschijnlijk ook net te laat in bed.

Dat kan echt minder. Dat gaat al stukken makkelijker als je je bewust bent van de tijd die je eigenlijk verspilt. Maar ja, het is ook gewoon even heel makkelijk om even hersenloos te scrollen na een drukke dag. Doe ik ook!

Om mezelf een handje te helpen heb ik een tijdje terug de gratis app BlockSite (iOS / Android) gedownload. Hier kun je de websites invoeren die je niet meer wil openen. Elke keer als je de url alsnog invult in je browser, wordt deze geblokkeerd. Wat ook helpt: apps als Facebook en Instagram gewoon helemaal van je telefoon afgooien. Vind je dat net even te rigoureus? Stel dan in dat je de apps maar 15 minuten per dag mag gebruiken. Daarna kun je ze niet meer openen en krijg je een melding als je het toch probeert. Ook dat kan op de meeste smartphones gewoon!

Te weinig tijd

4. Plannen

Heb je telkens het gevoel dat je te weinig tijd hebt en kom je maar niet toe aan dat wat je echt wil doen? Plan het in. Zet het in je agenda en houd je er ook aan. Zie het als een afspraak met jezelf (dat is het immers ook!). Als je je ook aan alle andere to do’s kan houden, dan gaat dit je ook lukken. Zet het het liefst in een digitale agenda met pop-up functie, zodat je een seintje krijgt dat je aan de slag mag. Mocht je onverhoopt toch Netflix hebben aangezet, dan zorgt deze notificatie ervoor dat je ‘m ook weer heel makkelijk (of in ieder geval makkelijkER) uitzet én daadwerkelijk gaat doen wat je wil doen. Zo vergeet je de afspraak met jezelf nooit!

Te weinig tijd

5. Sta eerder op

Lijk je een beetje op mij, dan is het dit wel een gevalletje: makkelijker gezegd dan gedaan. Sinds de geboorte van Kai word ik echter steeds beter in vroeg(er) opstaan en zie ik er ook echt de positieve kanten van in. Echt uitslapen zit er – zeker als je nog in loondienst bent – sowieso niet in doordeweeks. Waarschijnlijk begint de ratrace gelijk zodra je opstaat: douchen, ontbijten, kids klaarmaken en hup, de deur uit. Je bent gelijk gehaast en hebt het gevoel dat je wordt geleefd vanaf het moment dat je je ogen opendoet. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik word daar allesbehalve gelukkig van.

En dus zorg ik dat ik tegenwoordig eerder opsta dan de rest. De ene keer een kwartier, de andere keer een half uur of zelfs nog eerder. Ben je bang dat je slaap tekort komt? Dan is de oplossing heel simpel: ga eerder naar bed. Dikke kans dat je energielevel ’s avonds toch al laag is en er veel minder nuttigs uit je handen komt dan wanneer je uitgeslapen wakker wordt en dan tijd voor jezelf neemt.

Ik heb zelf heel veel aan deze boeken gehad om de motivatie te vinden om daadwerkelijk wat eerder dan de rest op te staan:

Tip:

Mocht je nooit aan lezen toekomen, dan zijn luisterboeken ideaal! Ik maak hiervoor gebruik van Storytel (eerste twee weken gratis). Kun je je gewoon onderweg in de auto of op de fiets, of onder de douche, laten voorlezen. Over efficiënt je tijd gebruiken gesproken!

Tijdens de donkere wintermaanden blijf ik het lastig vinden om m’n bed uit te stappen, maar eenmaal aangekleed geniet ik intens van het momentje voor mezelf vóórdat de dag echt begint.

Al sta je maar een kwartiertje eerder op: dat is toch al bijna twee uur per week tijd voor jezelf dat je daarvoor niet had!

Te weinig tijd


Ik ben heel benieuwd hoe jij ervoor gaat zorgen dat je nooit meer te weinig tijd hebt!