Suzanne van Duijn e-course

Review: Digital Nomad E-course van Suzanne van Duijn

In onze cultuur wordt het als belangrijk gezien dat je een vaste baan hebt. Zekerheid opbouwt. Maar wat als je je niet thuisvoelt in het normale kantoorleven? Als het je steeds meer tegen gaat staan om op vaste tijden naar je werk te moeten? Dat elke doordeweekse dag er hetzelfde uitziet?

YOU’RE NOT ALONE! Ik had tot drie jaar geleden precies hetzelfde. Maar hoe stap je uit die ‘rat race’ en krijg je de vrijheid waar je zo naar verlangt? Daar helpt de e-course van Suzanne van Duijn je bij! Maar is het écht je geld waard?

Gevangen in loondienst

Onbeperkt op reis kunnen. Vrijheid. Geen vaste werktijden of werkplek. Gaan en staan waar en wanneer IK wil. Het waren voor mij de belangrijkste redenen om ondernemer te worden. Of – geef er een iets explicietere naam aan – om digital nomad te worden. Het heeft mijn leven veranderd. Ik voelde me echt ‘gevangen’ in loondienst en vroeg me steeds meer af: ‘Is dit nou wat ik tot m’n 67e wil doen’? Hell no. Het duurde wel zo’n drie jaar voor ik de stap durfde te zetten. Door schade en schande werd ik wijs: ik heb behoorlijk wat fouten gemaakt. Dingen hadden zoveel efficiënter en slimmer kunnen gaan! Man, wat zou het me een hoop tijd hebben gescheeld als ik aan de hand werd genomen en iemand me had verteld welke stappen ik het beste kon zetten om goed te starten. Waarschijnlijk was ik dan veel eerder voor mezelf begonnen en had ik de stap veel eerder durven zetten.

Digital nomad e-course

Digital nomad in Taiwan

Wie is Suzanne van Duijn?

Hoewel ik al drie jaar onderneem, weet ik ook: je bent nooit uitgeleerd. En dus besloot ik de Digital Nomad e-course van Suzanne van Duijn te volgen. Je kent haar misschien wel als auteur van Work Hard, Travel Harder, van haar TedX-talk of als mijn compagnon (we hebben samen Snappr opgezet). Ik ken haar behoorlijk goed en ben misschien wat bevooroordeeld, maar ik zal in deze review heel eerlijk zijn: is deze e-course echt het geld waard?

Over de e-course

In de online cursus ‘Werken en reizen als digital nomad‘ van Suzanne van Duijn leer je hoe je je digital nomad-bestaan kan opzetten. Je creëert locatie-onafhankelijk werk voor jezelf, zodat je zelf kan kiezen waar je werkt, maar ook weet hoe je voldoende klanten binnen kan halen om genoeg geld te verdienen. Of je nu van plan bent om veel te gaan reizen 0f dat je gewoon zelf wil kunnen bepalen waar en wanneer je je ding doet, deze e-course is er vooral wie voor zichzelf wil beginnen om meer vrijheid te krijgen. Je hoeft dus NIET continu op reis te zijn om het digital nomad-bestaan te kunnen realiseren, maar het KAN uiteraard wel!

Ik noem mezelf officieel geen digital nomad, maar ik ga wel meer dan gemiddeld op reis (ook mede dankzij m’n reisblog). Voor mij is een fijne thuisbasis echter net zo belangrijk en juist daarom wil ik die vrijheid hebben: als het mooi weer is, wil ik naar het strand kunnen. Als ik zin heb om doordeweeks te lunchen met een vriendin, dan wil ik niet continu op de klok hoeven te kijken omdat de baas anders boos wordt. Als ik niet meer productief ben, dan wil ik m’n laptop dicht kunnen klappen. En als thuis of op (mijn eigen) kantoor de muren op me af komen, dan wil ik naar buiten kunnen en in een andere omgeving kunnen werken. Ik wil locatie-onafhankelijk zijn.

Suzanne van Duijn e-course

Lay-out e-course

Voor wie is de cursus bedoeld?

De e-course is vooral gericht op mensen die nog zoekende zijn in wat ze moeten gaan doen. Ze weten wel wat ze willen (meer vrijheid), maar niet hoe ze dit moeten realiseren. Suzanne neemt je hierin stap voor stap mee in het proces. Je begint met het schetsen van je ideale leven: hoe ziet je droomleven eruit? Wat wil je absoluut niet (meer) en wat wil je wel behouden uit je huidige leven? Waar ga je naartoe werken? En welke stappen zijn er nodig om dit droomleven voor elkaar te krijgen? Misschien werk je nu wel 40 uur per week en heb je maar 24 vakantiedagen per jaar, en voelt dat als een gevangenschap. Misschien moet je nu wel stipt om 9:00 uur op kantoor zijn, maar ben je veel productiever als je ’s avonds werkt. Of ben je de reistijd helemaal beu!

MIJN TIP:
Schrijf dit ook écht uit. Het klinkt misschien overbodig, maar het maakt zo’n verschil als je dit op papier zet en het dus echt voor je ziet. Zorg ook dat je dit doet op een plek waar je het regelmatig tegenkomt. Wat ook werkt (en wat ik zelf heb gedaan): maak een moodboard! Blader wat oude tijdschriften door en knip dat uit wat hoort in jouw droomleven. Plak het op een vel papier en doe er een fotolijst omheen. Mijn moodboard staat standaard naast mijn beeldscherm op kantoor, zodat ik er elke dag (bewust én onbewust) naar kijk.

Goed, je hebt je droomleven op papier gezet. Een belangrijke stap, maar daarna is de vraag: hoe ga je dit in godsnaam voor elkaar krijgen? Sommige banen in loondienst lenen zich prima om ook locatie-onafhankelijk werk te doen. Denk aan schrijvende beroepen, grafisch designers of developers. Heb je je werk tijdens de corona-periode ook thuis kunnen doen? Dan is het antwoord ‘JA’! Kun je dit beroep niet ook als freelancer beoefenen? Of – als dit niet tot de mogelijkheden behoort – zijn er onderdelen in je functie die hier wél aan voldoen?

Wellicht heb je ‘pech’ en zul je een heel andere kant op moeten. Ik zeg ‘pech’ tussen aanhalingstekens, want een carrièreswitch kan juist ook heel leuk zijn! In de e-course wordt duidelijk welke zogenoemde remote verdienmodellen er allemaal zijn en hoe je je huidige baan kunt omvormen tot freelance werk. De belangrijkste peiler: zorg dat je je werk online kan doen, zodat je alleen maar een laptop en internet nodig hebt. Er zijn veel meer mogelijkheden dan je denkt!

Digital nomad e-course

Valkuilen

Mijn grootste valkuil toen ik voor mezelf begon: ik zei ‘ja’ tegen bijna elke opdracht en voor ik het wist zat ik vast aan verplichtingen. Verplichtingen in de vorm van vaste belafspraken, continu bereikbaar moeten zijn en deadlines hebben. Ik had allesbehalve autonomie (en zat zelfs voor een aftandse stacaravan op een camping in Australië te werken omdat ik nog wat moest doen). Veel zzp-ers en ondernemer zijn dan wel eigen baas, vrijheid hebben ze allesbehalve. Ze zijn slaaf van hun eigen bedrijf. Het is daarom zó belangrijk om je ideale klant uit te werken én ervoor te zorgen dat je huidige klanten (als je die hebt) zich meer naar jouw wensen vormen in plaats van andersom. Dat lijkt lastig, maar als je eenmaal het gesprek aangaat zul je merken dat veel klanten er prima voor openstaan. En zo niet: dan zijn het niet je klanten. Letterlijk en figuurlijk. In de e-course leer je hoe je het gesprek daadwerkelijk moet aangaan en hoe je je ideale klant bepaalt: wat voor mij ideaal is, geldt voor jou misschien helemaal niet.

Weg met de angsten

Denk je nu: is dit wel echt iets voor mij? Of: kan ik dit wel? Geloof mij, iedere ondernemer heeft deze gedachte (meerdere keren), zowel bij de start van het ondernemerschap als alle jaren daarna. Dat is helemaal niet gek, maar belangrijk is wel om je er niet door te laten tegenhouden. Uit je comfort zone komen is eng! Maar het zijn maar gedachten, niet per se realiteit. Daarom is het zó van belang om die gedachte zo snel mogelijk om te draaien naar iets positiefs. Schrijf ze op: wat houdt jou echt tegen? Verdien je nog niet genoeg? Heb je moeite met klanten vinden? Wil je vriend(in) niet mee? Heb je kinderen?

Suzanne van Duijn

Suzanne van Duijn

Nadelen

Het nadeel van eigenlijk elke e-course is dat ze vrij algemeen zijn, en dat is deze ook. De cursus is dus niet specifiek op jouw situatie gericht en je zult er dus zelf je eigen lessen uit moeten halen, zodat je vervolgens écht van start kan. Dat is niet voor iedereen weggelegd (maar gelukkig heeft ze daar een 1-op-1 traject voor). Volg de e-course dus alleen als je daadwerkelijk van plan bent om alle opdrachten te maken en een verandering te bewerkstelligen. Zo haal je er het meeste uit.

Een ander punt om rekening mee te houden is dat je ‘maar’ twee maanden de tijd hebt om al het online materiaal door te nemen. Dat klinkt als kort en dat is het ook, maar Suzanne gaf bij navraag de volgende reden: “Op deze manier heb je echt de noodzaak om de cursus snel af te maken. Heb je een jaar de tijd, dan is er vrijwel geen urgentie en is de kans groot dat je het uiteindelijk vergeet en helemaal niet meer volgt.” Het volgen van de e-course in korte tijd heeft ook een ander voordeel: zo blijft de materie beter hangen én voel je waarschijnlijk veel meer drang om écht stappen te gaan zetten.

Sommige hoofdstukken zijn wat kort, en dat voelt misschien enigszins ‘karig’ aan. Je moet de e-course, en vooral deze specifieke hoofdstukken, vooral zien als middel om je te activeren om actie te ondernemen. Neem daarom vooral de opdrachten heel serieus en zie de video’s en toelichtende teksten in deze hoofdstukken als bijzaak.


Suzanne van Duijn e-course

Voorbeeld van een (deel van een) hoofdstuk


Veelgestelde vragen

 • Voor wie is de e-course bedoeld?
  • Mensen die nog in loondienst zijn en locatie-onafhankelijk willen werken (hetzij voor zichzelf als voor een baas)
  • ZZP-ers en ondernemers die hun werk locatie-onafhankelijk willen maken
 • Hoeveel tijd kost deze e-course?
  • Je krijgt naast de e-course ook nog een aantal bonussen (zie de tabel hierboven)
  • 5 uur voor de e-course (een uurtje per module)
  • 10 uur voor al het bonusmateriaal
 • Hoe lang heb je toegang tot de e-course?
  • 2 maanden! Dus als je elke week een module doet ben je ruim op tijd klaar
 • Hoeveel kost het?
  • €198,- excl. BTW
 • Wat krijg ik precies?
  • Als je de e-course koopt, krijg je meer dan alleen vijf lesmodules. Je krijgt ook het boek (hardcopy) ‘Work Hard Travel Harder’ thuis gestuurd, toegang tot 10 bonusvideo’s, het e-book ‘Meer klanten’ en het e-book ‘Instagram-cursus’. De totale waarde van al het materiaal ligt op bijna €260,-! Je krijgt dus ruim 60 euro korting.

Iets voor jou?

Wil jij een leven waarbij je zélf bepaalt hoe je deze invult? Geen vaste werktijden, geen baas om je aan te verantwoorden en geen kantoor waar je elke dag naartoe moet? Wil je vaker op reis kunnen, je eigen geld verdienen en werken wanneer jij wilt? Maar vind je het lastig om de echte stap te zetten? Dan is de Digital Nomad E-course van Suzanne van Duijn oprecht een aanrader.

MEER OVER DE E-COURSE ⇒

Geloof mij: als je eenmaal aan het onderschap hebt geproefd, dan wil je echt niet meer anders!