De side hustle: financiële zekerheid door een baan én te ondernemen

Side hustle

Als er een reden is die ik keer op keer weer hoor van mijn volgers om NIET de stap naar het ondernemerschap te zetten, dan is dat deze:


Ben je niet zo’n lezer?

Je kunt deze blog ook als podcast luisteren


Ik durf mijn financiële zekerheid niet op te geven.

Nu weet ik dat er elke maand een bepaald salaris binnenkomt.

Nu weet ik dat ik mijn rekeningen kan betalen. 

Nu weet ik waar ik aan toe ben.

Ik snap het. Het was voor mij ook DE reden om jarenlang met mijn droom rond te blijven lopen voordat ik me bij de Kamer van Koophandel inschreef. Ik snap heel goed dat het eng is. Zeker als je een gezin te onderhouden hebt!

Maar ik heb uiteindelijk stap WEL gezet, ook al wist ik niet wat me financieel precies te wachten stond. Inmiddels ben ik alweer 4 jaar verder en kan ik vertellen dat het in die 48 maanden nog geen een keer is voorgekomen dat ik mijn rekeningen niet heb kunnen betalen. Geen een keer. En ja, ik heb nog steeds spaargeld op de bank staan voor het geval dat. Hetzelfde spaargeld als ik destijds had toen ik begon. Ik had 0 ondernemerservaring. Ik was niet anders dan jij nu, behalve dan dat ik nog geen moeder was in 2017. Als het mij lukt, lukt het jou ook.

Maar dat is niet wat ik de moeders die deze reden met me delen vertel. Wat ik ze WEL vertel?

Je hebt nu de zekerheid dat er een bepaald bedrag binnenkomt. Maar meer wordt het nooit (op een paar tientjes loonsverhoging na). 

Nu weet je waar je aan toe bent, maar is dat al je stress, gehaast en harde werk waard?

Financiële onzekerheid = iets positiefs

Ik ben ervan overtuigd dat je als eigen baas een financiële zekerheid kunt creëren (luister ook vooral aflevering 8 van mijn podcast, daar ga ik wat meer in op het HOE), maar je zal voorafgaand aan de maand nooit precies weten hoeveel er volgende maand binnenkomt. Dat is positief. Er kan daardoor ook JUIST meer binnenkomen dan je vooraf had verwacht. Door vaste, terugkerende klanten te trekken weet je in bepaalde mate hoeveel je zal gaan verdienen. Zie dat als je minimale inkomen. Maar als jij ineens een extra klant binnenhaalt of extra producten verkoopt, dan stijgt dat inkomen alleen maar meer. Dat is iets wat je alleen in loondienst niet voor elkaar krijgt. Althans, niet bij de meeste banen. Als ondernemer kan the sky echt de limit zijn. Je hebt het zelf in handen.

Die vrijheid is een heerlijk gevoel en waarschijnlijk iets waar je ook naar streeft: een leven waar jij zelf mag bepalen hoe, waar en wanneer je mag werken. Maar het geeft tegelijkertijd ook een hoop verantwoordelijkheid (en misschien stress): want jij mag bepalen hoe, waar en wanneer je mag werken. De vrijheid van het ondernemen is heerlijk en eng tegelijk.

Ik snap het.

Maar weet dat je die vrijheid ook kan creëren terwijl je de financiële zekerheid in loondienst nog hebt. Het zal misschien wat langzamer gaan, maar dan weet je wel zeker dat je niet gelijk volledig afhankelijk bent van je eigen bedrijf.

Het geeft je misschien net dat zetje en net dat vertrouwen om er nu echt werk van te gaan maken. 

Maar ja, hoe doe je dat dan he?

Er zijn meerdere manieren, en afhankelijk van de keuze waar jij je het fijnst bij voelt zul je het snelst resultaat gaan zien. Ik wil nu de manier delen die ALTIJD mogelijk is, ongeacht je situatie. Je hoeft niet minder te werken en dus salaris in te leveren. Je wordt dus ook niet afhankelijk van je partner en je kunt dus altijd je rekeningen blijven betalen. 

De side hustle 

Zie je bedrijf in eerste instantie als een side hustle. Steeds meer mensen doen hier aan, niet alleen moeders. Een side hustle betekent niets anders dan dat je extra gaat bijverdienen naast je salaris. Dat wordt vaak gedaan door je huis bijvoorbeeld te verhuren als je op vakantie bent of je overbodige kleding en spullen slim te verkopen via Marktplaats of Vinted. Maar je kunt het veel breder trekken. Er zijn ook genoeg mensen die een echt bedrijf starten naast hun normale werk, en ook naast hun gezin. Door het te zien als een side hustle, kan het laagdrempeliger voelen om er nu een eerste stap mee te zetten. Dan voelt het minder als een mega verandering, maar werk je langzaam toe naar het moment dat je je straks echt comfortabel genoeg voelt om je baan uiteindelijk op te zeggen. Dan is het niet alleen een side hustle meer naast je baan in loondienst, maar werk je alleen nog maar aan datgene waar je hart sneller van gaat kloppen. En ervaar je veel meer vrijheid, terwijl je niet meer dan nu voor een baas hoeft te werken.

Tijd vrijmaken voor je side hustle: zo doe je dat

Wees niet bang dat je nu ook nog elke avond moet werken nadat je kids op bed liggen. Kan en mag uiteraard wel! ;-). Ik weet echter ook: de kans is groot dat je kapot bent na een lange dag met je kids of op dagen dat je voor je baas hebt gewerkt. Draai het daarom om: eindig je dag niet met je eigen ding. Want dan is het – net als met sporten (als je op mij lijkt) – al snel een gevalletje: je neemt je ‘s ochtends voor om ‘s avonds echt wat te doen, maar uiteindelijk beland je toch weer op de bank. Begin je dag voortaan met je – nu nog – side hustle. Sta een half uur of uur eerder op dan de rest. Dat lijkt pittig – en geloof me – dat is het in het begin ook, maar het gaat je zoveel opleveren. Op meerdere vlakken:

  • Je begint de dag écht voor jezelf. Niet je kids, niet je partner. Maar de dag start je met iets dat helemaal van jou is. 
  • Je zal ook merken dat doordat je zo je dag gaat beginnen, je de rest van de dag ook gelijk veel energieker doorkomt. Omdat je met je eigen bedrijf bezig bent, geeft het energie en ben je gegarandeerd gelijk vrolijker dan dat je misschien nu bent. 
  • Met de rest nog op een oor, kun je ongestoord je ding doen. Je krijgt veel meer werk in kortere tijd gedaan omdat je niet elke keer afgeleid wordt.
  • Veel mensen zijn ‘s ochtends sowieso op hun productiefst, dus ook dan krijg je weer meer gedaan. 

Door elke dag een half uur tot een uur eerder op te staan heb je per week 3,5 tot 7 uur de tijd om aan je bedrijf te werken. Dat lijkt misschien niet heel veel, maar het is sowieso al meer dan dat je nu doet. En als je alleen dat doet wat echt nodig is, dan kun je heel snel resultaat zien. Zoveel startende ondernemers beginnen met onbelangrijke zaken, zoals een website maken, logo ontwerpen. Maar daar ligt het geld niet (behalve als dat je business wordt waarbij je dat voor anderen doet). Het zit ‘m vooral in zorgen dat je weet voor wie je het doet, waar zij behoefte aan hebben en hoe jij daar en met welk aanbod op in kan spelen met je idee. Start met een goede basis en ga van daaruit weer verder. 

Je hoeft het niet alleen te doen

Weet ook: je hoeft het niet alleen te doen. Je hoeft het wiel niet uit te vinden! In mijn online cursus Mompreneur Kickstart help ik je met precies dit: zorgen dat je de tijd en mogelijkheden hebt om aan je bedrijf te werken, en door je stap voor stap te begeleiden in het efficiënt opzetten van de inhoud van je bedrijf. Met gemiddeld 1 á 2 uur per week heb je ‘m in 3 maanden afgerond, maar als je meer tijd vrij kan maken zul je uiteraard ook sneller resultaat zien! 

Ik hoop dat je inziet dat er altijd mogelijkheden zijn om aan je droom te werken. Er is altijd tijd. Ook al voelt dat misschien niet zo! Juist deze e-course gaat ervoor zorgen dat je nog meer gaat inzien dat je eigenlijk meer uren in een dag over hebt dan je denkt én de cursus helpt je uit te zoeken wanneer jij aan je droomleven kan gaan werken.

Voor meer info, zie chantalschram.nl/kickstart/