Het gezicht achter de website? Dat ben ik, Chantal Schram (1987), en al jarenlang actief als online ondernemer. Al sinds ik van m’n ouders een uurtje per dag mocht inbellen via een ISDN-verbinding, ben ik hooked aan het internet. Van het beheren van talloze pagina’s op Clubs.nl en het dagelijks aanpassen van haar CU2-pagina in de jaren 2000, tot aan het runnen van een succesvol reisblog, een PR-bureau en meerdere andere affiliate-websites anno 2020. Passief inkomen is mijn middle name, zou ik bijna willen zeggen. Maar dat gaat misschien net iets te ver.

Er gaat geen dag voorbij dat ik niet achter m’n laptop zit. De ene dag tik een aantal nieuwe blogsposts, de andere dag optimaliseer ik mijn websites zodanig dat ik er nog meer inkomsten uit kan halen. En ondertussen spijker ik m’n kennis continu bij door het volgen workshops en e-courses, en het lezen van boeken.

Chantal Schram

Ongeveer 20 keer per dag refresh ik de pagina’s van de verschillende affiliatenetwerken waar ik bij aangesloten ben, en elke keer als ik een mailtje krijg met ‘nieuwe salestransactie’, maak ik een klein sprongetje. Dat gevoel is en blijft heerlijk, vooral omdat het voelt alsof ik ‘gratis geld’ verdien.

Maar dat is natuurlijk niet zo. Hoewel ik door het generen van een passief inkomen niet ‘uurtje factuurtje’ hoef werken, wil dat niet zeggen dat ik geld verdien zonder er tijd in te steken. Voor niks gaat de zon op! Er zitten inmiddels honderden (zo niet duizenden) uren in m’n reisblog, Online Junction krijgt helaas niet vanzelf meer bezoekers of content, en ook mijn andere sites slokken een groot deel van mijn week op. Allesbehalve erg, want ik vind deze manier van werken het allerleukste om te doen.

En dat is gelijk de belangrijkste les die ik je mee wil geven: genereer een passief inkomen op een manier die jij leuk vindt. Waar jij graag je tijd aan wil besteden. En doe dat met een onderwerp waar jij eigenlijk nooit genoeg van krijgt. Want dat is – naast de praktische kennis – de sleutel tot succes: kom maar door met dat passief inkomen!