5 redenen waarom moeders sowieso goede ondernemers zijn

Zonder dat je het weet, ben je waarschijnlijk al veel meer een ondernemer dan je denkt. Gewoon, omdat je nou eenmaal moeder bent ♥⁣ Ik ben ervan overtuigd dat moeders in de loop van tijd bepaalde skills ontwikkelen die heel goed van pas komen in het ondernemerschap en vice versa. Herken jij je in deze vijf punten?

1. Je kunt slim multi-tasken

Je weet als moeder als geen ander hoe je slim moet multi-tasken. Sterker nog: het is je middle name geworden sinds je moeder bent.

Als ik naar mijn eigen situatie kijk: toen ik nog kolfde kon ik tegelijkertijd Kai z’n flesje geven. Nu til ik Kai met m’n ene arm en maak ondertussen met m’n andere arm z’n badje of flesje klaar (ik kan ook echt meer met één arm dan ik ook ooit dacht). Ik bel met vriendinnen als ik aan de wandel ben met Kai. Ik luister podcasts terwijl ik zijn (en onze eigen) was opvouw.

Als ondernemer is het niet anders! Ik combineer simpele to do’s graag met andere simpele bezigheden. Om een paar voorbeelden te noemen: ik bewerk foto’s met een podcast aan. Ik neem mijn eigen podcast op terwijl ik m’n vaste route van kantoor naar de opvang rij. Ik drink een wijntje als ik in het weekend ’s avonds nog wat werk.

Ik ben lang niet altijd voorstander van multi-tasken, behalve als je simpel met simpel combineert. En laten we eerlijk wezen: veel dingen als moeder zijn niet per se moeilijk, maar kosten vooral tijd (en energie). Is als ondernemer net zo.

En tja, dan kun je maar beter dingen tegelijk doen! Scheelt je weer een hoop tijd óf je maakt van iets minder leuks alsnog een prima tijdsbesteding.

2. Je bent de beste in optimaliseren

Klinkt bijna als een machine hè? ⁣Maar even serieus, dat is het toch ook bijna? Je wilt als moeder toch het allerliefst dat je gezin thuis als een geoliede machine loopt? Dat wil je als ondernemer met je bedrijf ook.⁣

Heb je eenmaal het gevoel dat het even helemaal gaat zoals je zou willen, blijkt het de volgende dag toch weer anders. Geen enkel bedrijf is perfect, elk bedrijf kan beter. En dus optimaliseer je continu. Aanbod finetunen. Social media strategie verbeteren. Website teksten aanscherpen. ⁣

Laten we heel eerlijk zijn: geen enkele moeder en geen enkel kind is perfect. Gaan (we) ze ook nooit worden. Moeten we ook niet willen. ⁣Maar je bent onbewust waarschijnlijk wél continu bezig om te zorgen dat dingen net even wat beter gaan. Slaapt je baby ineens slecht? Dan probeer je dat te verhelpen. Is je kind ineens een moeilijke eter? Dan doe je er alles aan om ervoor te zorgen dat ‘ie toch wat binnen krijgt. ⁣

Oftewel: je denkt in oplossingen. ⁣

3. Je regelt het wel

Ben je bang dat een bedrijf te veel gedoe is? Te veel geregel? Dat is voor jou als moeder een kat in het bakkie: besef je even hoeveel jij sowieso al fixt. Je regelde/regelt waarschijnlijk al dat…

… de opvang geregeld is

… de kinderbijslag en de kinderopvangtoeslag aangevraagd is

… er onverwachts een oppas gefixt wordt als het nodig is

… je op tijd bij school staat om je kid(s) op te halen

… je nageslacht überhaupt op tijd ergens is, bij de sportclub, zwemles of waar dan ook

… het eten op tijd op tafel staat

… het thuis gefixt is als de opvang/school onverwachts dicht gaat vanwege zoiets als corona

Als ondernemer bestaat je werk voor een groot deel ook uit het regelen van dingen. Regelen van klanten. Regelen van omzet. Regelen dat alles wat moet gebeuren daadwerkelijk gebeurt. Jij kan dat als geen ander!

4. Plannen is jouw middle name

Als er iets is wat jij hebt geleerd sinds je moeder bent, dan is het wel plannen. Tegenwoordig moet zo ongeveer alles gepland worden. Van de dagelijkse bezigheden als zwemlessen, school an sich en wie brengt of haalt wie, tot aan vakanties, ‘spontane’ uitjes en je eigen sportmomenten. Dat komt mega goed van pas in het ondernemen. In ieder geval wél als je efficient wil werken en een goede omzet wil draaien.

Stel jezelf als ondernemer concrete en ambitieuze doelen en plan wanneer je de benodigde stappen gaat zetten op de weg ernaartoe. Dát is wat ervoor heeft gezorgd dat ik al een hele tijd een goed inkomen verdien, maar lang niet full-time werk. Dán ga je echt aan de slag en zorg je dat alles gebeurt wat er moet gebeuren.

5. You win some, you lose some

Het ondernemerschap gaat niet alleen maar over rozen. Het moederschap helaas ook niet! ⁣

Waar het de ene dag van een leien dakje gaat en alles volgens planning verloopt, loopt die planning de andere dag helemaal in de soep. Heb je de ene dag de ene verkoop na de andere, is het de andere dag angstvallig stil. En waar je kids de ene dag prima luisteren, willen ze de volgende dag van alles, behalve dat wat jij in gedachten had. Zo is dat net met (sommige) klanten en to do’s die je voor je bedrijf moet doen. ⁣Als moeder weet je als geen ander dat het de ene dag beter gaat dan de andere dag. Grote kans dat je een manier hebt gevonden om daarmee om te gaan.

En zo niet: voor zowel het ondernemer- als moederschap geldt: morgen is er weer een nieuwe dag. Nieuwe ronde, nieuwe kansen! ⁣