Leven op je eigen voorwaarden: mijn stappenplan

Leven op je eigen voorwaarden

Hoe kan je leven op je eigen voorwaarden? Dat is een vraag die ik mezelf lange tijd stelde. Dankzij heel wat inner work en fijne tools heb ik mijn eigen antwoorden daarop helder gekregen. Het was een proces waarin ik patronen en oorzaken tegenkwam waar we ons denk ik allemaal wel in herkennen. Dit was mijn stappenplan om weer dichter bij mezelf te komen en veel meer balans in mijn leven te voelen.

Dat was lange tijd anders: er waren zó veel dingen die mij tegenhielden echt mezelf te zijn en te leven op mijn eigen voorwaarden. En misschien sta jij nu ook op dat punt, terwijl je zo graag verandering wil.

Wat je tegenhoudt om te leven op je eigen voorwaarden

Er zijn heel veel redenen waarom we onszelf tegenhouden om te leven op onze voorwaarden. Allemaal zijn ze terug te voeren naar één ding: ons ego. Ons ego wordt gevormd door een aantal factoren die samen in jouw hoofd een verhaal hebben doen ontstaan dat de leidraad vormt voor hoe je je leven leidt. Maar is dat verhaal wel wie jij echt bent?

Op het moment dat je gaat erkennen wat de redenen zijn waardoor je jezelf dat verhaal vertelt kun je ermee aan de slag. Je kunt het loslaten of ombuigen. En daar begint de echte verandering.

Leer (weer) voelen

Een echte verandering in de manier waarop je je leven leidt gaat verder dan puur praktische aanpassingen doorvoeren in je agenda of bedrijf. Dat is op korte termijn goed voor de balans op papier. Maar pak je dat verrekte ego van je niet mee, dan raak je snel weer in disbalans. Je vertelt jezelf immers nog steeds hetzelfde verhaal, waardoor je telkens terug zult vallen in oude patronen.

Echt balans gaat over voelen. Het gaat om het voelen van die balans en om hoe jij het innerlijk beleeft. En als je dan ook nog je hoofd weet te trainen, dan kun je jezelf steeds weer herpakken als je door omstandigheden uit balans raakt.

Wees je bewust van je belemmerende overtuigingen

Jouw ego, je hoofd en het verhaal dat jij jezelf vertelt, is gevoed door allerlei overtuigingen die je in de loop der tijd hebt aangenomen. Die ontstaan door verschillende factoren. Je opvoeding is hierin heel belangrijk: welke normen en waarden heb jij meegekregen van je ouders? Wat werd er altijd gezegd? Wat was bij jullie thuis normaal, goed en slecht?

Voor mij was het bijvoorbeeld moeilijk de overtuiging los te laten dat de man meer verdient dan de vrouw des huizes en dat de vrouw meer met de kids is. Zo ging het namelijk bij ons thuis vroeger. Onbewust nam ik dat over.

Het is goed om je bewust te zijn van dit soort patronen. Wat zeg jij nu tegen je kinderen, wat je ouders ook tegen jou zeiden?

Als je daar op gaat letten, ga je heel veel zien van wat je hebt mee gekregen en dat dat onderdeel is geworden van het verhaal dat jij jezelf vertelt en wat jou belemmert.

Maar het gaat ook om andere dingen die je in je kindertijd hebt meegemaakt. Je kindertijd is echt de basis voor wie jij vandaag de dag bent. Dus als jij heel erg gepest bent vroeger, dan is de kans groot dat als jij daar niet veel mee hebt gedaan, het niet verwerkt hebt, dat jij dingen meeneemt naar nu.

Dat gebeurde mij ook. Ik ben als kind en later ook op de middelbare school gepest en daaruit is een enorme bewijsdrang voortgekomen. Ik was (en ben soms nog steeds) onzeker en kreeg graag bevestiging. Zoiets houdt je tegen om je eigen pad te bewandelen. Nu ben ik me daar bewust van en kan ik eruit stappen op het moment dat dit weer toeslaat. Het beseffen dat je iets doet is 90% van het werk.

De invloed van je familiesysteem

Bovengenoemde dingen kun je bewust achterhalen, maar er zijn ook dingen die jou hebben gevormd die onbewust hebben plaatsgevonden. Dat is waar ik het afgelopen jaar mee bezig ben geweest via systemisch werk. En met name familiesystemen, waarbij je door middel van opstellingen in kaart kan brengen wat jou onbewust tegenhoudt. Bij familiesystemen kan bijvoorbeeld worden blootgelegd welke patronen onbewust door een hele familielijn zweven.

Tip tussendoor:

Het boek De Fontein van Els van Steijn was echt een mega eye opener voor me, en is een heel goed startpunt als je op een laagdrempelige manier meer over familiesystemen wil leren.

Ik ontdekte hoe mijn band met mijn ouders me heeft tegengehouden. De band was en is niet problematisch, maar wel stroef op bepaalde vlakken. Door met mijn familiesysteem aan de slag te gaan heb ik veel kunnen loslaten en afsluiten. Je familie is toch wel echt de basis van het verhaal dat je jezelf vertelt. Duik daar in. Lees dat boek, het is echt zo interessant.

Human Design

Life changing geweest in mijn proces van leven op je eigen voorwaarden: Human Design. Mocht je het nog niet kennen: jouw Human Design kun je zien als jouw persoonlijke blauwdruk, die ongeveer 88 dagen voor jouw geboorte en je geboortemoment zelf is samengesteld. Lees in deze blogpost alles over Human Design en hoe het mijn leven heeft veranderd.

Want dat heeft het. Human Design vertelt je wie jij écht bent, wat bij je past, hoe jij op dingen reageert, waar je van aan gaat en waar je op afhaakt. Wat je energie kost en wat jou energie oplevert. Het kennen van mijn eigen Human Design helpt me om bepaalde eigenschappen van mezelf te accepteren. Want ineens kon ik zien én voelen: dit is wie ik ben. En ik kan hoog en laag springen, en mezelf continu proberen te veranderen, maar beter omarm ik mezelf.

Dit is zulke waardevolle informatie, dit van jezelf weten is in mijn ogen het fundament van jouw balans. Om weer te kunnen leven op je eigen voorwaarden. Dit is precies de reden waarom we in mijn 1:1 traject daarom ook altijd met een Human Design reading starten.

Begin klein

Sinds ik me bewust ben van mijn eigen aangeleerde overtuigingen, onderliggende patronen in mijn systemen en mijn Human Design, weet ik ook wat mij tegen heeft gehouden om mijn leven te leiden op m’n eigen voorwaarden. Het verhaal dat ik mezelf vertelde, het ego dat maakte dat ik mezelf onveilig voelde… Het hangt allemaal met elkaar samen.

Als deze blog je triggert, dan raad ik je aan om te starten met De Fontein van Els van Steijn. Begin met ontdekken wat jij los kan laten om jouw verhaal te veranderen. Zodat je de ruimte, rust en het vertrouwen vindt om het leven te leiden dat je het liefste wil.