5 manieren om je te ontwikkelen en te leren zónder te moeten lezen

Leren zonder lezen

Wil je jezelf graag ontwikkelen, maar denk je: waar haal ik godsnaam de tijd vandaan om een boek te lezen? Dan ben je niet de enige. Goed nieuws: nieuwe dingen leren kan ook prima zonder met je neus in de boeken te moeten zitten.

De oplossing is eigenlijk heel simpel. In plaats van lezen, ga luisteren!

Door puur je oren te gebruiken is het ideaal om het leren te combineren met andere bezigheden die weinig van je hersens vragen. Denk aan activiteiten en handelingen als autorijden, de was opvouwen, koken, sporten of op het schoolplein terwijl je wacht tot je kind uit school komt. ⁣

Hoe pak je het aan?

Zorg als eerste voor een koptelefoon of oortjes, zodat je niet afgeleid wordt door andere geluiden om je heen. ⁣ En ga daarna interessante content zoeken! Is echt niet zo moeilijk en vaak nog gratis ook:⁣

1. Gebruik Storytel

Kun je de rust of de tijd niet vinden om een boek te lézen? Lang leve audioboeken! Via Storytel vind je meer dan 250.000 (!) boeken die je kunt luisteren, gewoon via de app op je telefoon. Er zitten heel veel romans bij, maar in de categorieën ‘Non-fictie’, ‘Persoonlijke ontwikkeling’ en ‘Biografieën’ zul je genoeg vinden waar je echt wat van opsteekt. Je kunt Storytel 14 dagen gratis uitproberen, zodat je kan kijken of het iets voor je is. Mijn tip: gebruik die twee weken gelijk om goed aan de slag te gaan en probeer tenminste één boek helemaal af te luisteren. Na die 14 dagen betaal je €11,99 per 30 dagen.

2. Zet Youtube aan⁣

Als je een beetje op mij lijkt, google je er op los. Ik zoek van alles op: recepten, alles rondom de ontwikkeling van m’n kind, tips om mijn bedrijf te laten groeien. You name it, I googled it. Waar je op Google vooral op websites terecht komt, is Youtube een fantastische zoekmachine als je video’s zoekt. Over vrijwel elk onderwerp is wel een video opgenomen. Van interessante interviews tot aan handige tutorials. Veel video’s zijn echter zo opgenomen dat je er eigenlijk niet naar hoeft te kijken. Alleen luisteren is al genoeg! En dan kan je het ineens prima inzetten als leermethode tijdens een huishoudelijk klus.

3. Laat teksten op je mobiel voorlezen

Kleine disclaimer, deze tip is helaas alleen voor iPhone gebruikers (voor zover ik weet). iOS heeft een functie waarbij je teksten kan laten voorlezen. Klinkt wat robotachtig in de oren wanneer je naar de stem luistert, maar dat maakt het er niet handiger op. Zo kun je elke website hardop laten voorlezen, zodat je niet meer hoeft te lezen.

Je vindt de functie onder Instellingen ⇒ Toegankelijkheid ⇒ Spraak.

4. Zorg dat je je kan aanmelden bij de app Clubhouse

Ook deze tip is op het moment van schrijven geschikt voor wie in het bezit is van een iPhone of iPad, al is de Android-versie wel in ontwikkeling nu. Clubhouse is een nieuw sociaal medium waar audio centraal staat. In het kort: gebruikers gaan met elkaar in gesprek over een bepaald onderwerp én jij kan meeluisteren door aan te haken. Vrijwel elk onderwerp wordt besproken, van ondernemerschap en de combinatie met het moederschap tot aan sport, het leven in het algemeen en tech.

Op dit moment moet je wel een invite zien te scoren, want zelf aanmelden gaat nog niet. Als je eenmaal lid wordt kun je aanhaken bij specifieke rooms (onderwerpen), zodat je relevante suggesties krijgt over gesprekken die interessant voor jou zijn.

5. Luister podcasts

Mijn persoonlijke favoriet: luister podcasts! Er is zó veel keuze, echt elk onderwerp komt wel voorbij en er komt ook continu materiaal bij.⁣ Lang, kort, luchtig, diepgaand. Via Spotify, Soundcloud en iTunes vind je duizenden (zo niet meer) afleveringen waar je nieuwe learnings uit kunt halen. Zie deze programma’s ook weer als een zoekmachine (net als Google en Youtube) en zoek op een onderwerp waar je meer over wilt horen. Je krijgt dan een overzicht met suggesties voor afleveringen die bij je zoekopdracht passen. Je kunt ook op zoek naar specifieke podcastprogramma’s en deze volgen: dan blijf je automatisch op de hoogte van nieuwe afleveringen.

Ik heb zelf ook een eigen podcast!

Er komt wekelijks een nieuwe aflevering van De Mompreneur Podcast op o.a. Spotify, waarin ik allerlei tips en inzichten deel rondom het ondernemen als moeder: