Het belang van een goed support system om je heen

Het belang van een support system

Mijn beste ondernemerstip? Omring je met gelijkgestemden! Maar eigenlijk geldt dit, net als met veel andere dingen, voor het leven an sich. ⁣

Omring je met mensen die hetzelfde in het leven staan als jij. Die dezelfde mindset hebben, dezelfde normen en waarden, dezelfde dromen hebben. ⁣

Vreemde eend in de bijt

Toen ik begon met ondernemen had ik amper vriendinnen die ook eigen baas waren. Ik voelde me continu ‘anders’, omdat ik niet het ‘standaard’-pad volgde. Ik voelde soms echt een vreemde eend in de bijt. Door – naast deze vriendschappen – ook bewust op zoek te gaan naar mensen die wél mijn pad bewandelde, creëerde ik mijn eigen bubbel waarin ik honderduit kon praten over het ondernemerschap zonder dat het de ander verveelde. Want voor de ander was dat ook het favoriete gespreksonderwerp. Ik heb daardoor zoveel geleerd, over het ondernemen maar ook over mezelf. ⁣Het heeft me zoveel sneller gebracht naar waar ik nu sta.

Maar ook op andere vlakken in het leven is het goed om je met gelijkgestemden te omringen. Toen ik zwanger raakte, sloot ik bijvoorbeeld al snel aan bij Mom in Balance en een Centering Pregnancy-groep via mijn verloskundigenpraktijk. Uren praten (en klagen) over alle kwaaltjes en wat ons te wachten stond. Inmiddels is er een hechte vriendschap ontstaan met drie meiden. Dagelijks appen we over alle kleine dingen waar we tegenaan lopen: van opgezwollen tieten toen we net waren bevallen tot aan de kleine en grote dingen die nu spelen. Bij hen kan ik alles kwijt op dit gebied. Positieve en negatieve dingen. Elke onzekerheid. Nooit voel ik me gek. Altijd voel ik me begrepen.⁣ En dat gevoel is echt onbetaalbaar.

Je kan je soms zo eenzaam en alleen voelen als ondernemer én als moeder. Maar door zelf je support system te bouwen, haal je dat voor 99% weg. En naast dat het heel handig en fijn is, is het vooral heel gezellig.

Neem je huidige omgeving onder de loep

Hoewel ik de laatste ben die zegt dat je oude vriendschappen moet stoppen, doe je er wél slim aan om alle contacten in je leven eens onder de loep te nemen.

Door wie laat jij je beïnvloeden? Wiens advies volg je op? En hebben deze personen echt het beste met je voor? Zoveel mensen zijn (onbewust) geneigd om anderen tegen te houden, door angst, twijfel en soms ook jaloezie.

Zogenoemde naysayers zien vooral beren op de weg. Overal is wel een excuus voor te bedenken om iets vooral NIET te doen. Door je hierdoor te laten beïnvloeden houd je jezelf tegen. Want uiteindelijk zijn er overal 100 redenen te geven om toch maar niet voor jezelf te beginnen. Het is immers de veiligste weg, lekker binnen je comfort zone blijven.

Twijfel nooit aan je dromen

Twijfel niet aan je droom. Sterker nog: ik wil je uitdagen om nog net even een stukje groter te dromen. Want het is écht mogelijk! Maar als je continu signalen vanuit je omgeving krijgt dat je gekkie Henkie bent geworden dan is het helemaal niet raar dat je er zelf ook aan gaat twijfelen.

Omring je je met gelijkgestemden of een coach, dan zal je merken dat je juist gemotiveerd wordt om wél buiten de lijntjes te kleuren. Dan merk je dat het helemaal niet zo gek of eng is. Daardoor zet je veel sneller stappen én zorg je eindelijk voor die verandering in je leven waar je zo naar verlangt.