Mijn eerste volle ondernemersjaar zit erop. Ik begon in augustus 2017 enigszins als een rookie, en eigenlijk ook met wat (ok, heel veel) zenuwen aan het freelance avontuur. Maar het is de beste zakelijke stap die ik ooit heb gezet, en dat besef ik me na 2018 meer dan ooit. Ik ben niet alleen freelancer meer, ik ben daarnaast echt ondernemer geworden. En man, wat heb ik een hoop geleerd! 

Digital nomad zijn

Op 1 februari stapte ik samen met m’n vriend op het vliegtuig richting Singapore, om pas drie maanden later weer terug te vliegen. Even de digital nomad uithangen, want ja, nu kon ik immers zelf bepalen wanneer en hoe lang ik weg wilde. Gedurende 12 weken bezochten we Singapore, Bali, Australië, Vietnam en Taiwan. Best ambitieus (maar onze lijst was voor vertrek nóg langer) en dat betekende dus ook: flink doorreizen. Bleek nog best lastig te combineren met werken. Ik kon moeilijk m’n werkzaamheden voor klanten stopzetten; die reis moest natuurlijk ergens van betaald worden. Efficiëntie werd m’n nieuwe lijfwoord.

In de praktijk zag het er ongeveer zo uit: stond er een vliegreis op de planning, dan zette ik vooraf alles al zo klaar dat ik alles offline op de luchthaven of in de lucht kon uitwerken. ‘s Ochtends stond ik net even wat eerder op dan m’n vriend (die wél echt vakantie had) om zo nog een uurtje wat mail te beantwoorden. Daarna gingen we vaak op pad, waarna ik aan het einde van de middag of ‘s avonds nog een paar uur doorknalde. Al met al werkte ik denk ik gemiddeld zo’n 10-15 uur per week en haalde ik m’n hoogste omzet tot dan toe.

Maar na drie maanden was ik ook wel echt kapot. Iedere twee/drie dagen verplaatsen naar een nieuwe plek is al vermoeiend, maar om vervolgens bijna elk vrij uurtje te werken hakte er behoorlijk in. De foto die m’n vriend maakte toen we voor het eerst boodschappen deden in Taipei, waar we een week lang in hetzelfde appartement verbleven, zegt genoeg over hoe blij ik was weer een ‘normaal’ leven te leiden. Hoe tof de reis ook was, stiekem was ik best blij dat ik weer naar huis ging. Dat ik weer een echt ritme had en gewoon een thuis had. Dat ik niet elke keer m’n backpack weer in hoefde te pakken en op tijd moest zijn voor de trein, bus of het vliegtuig.

Klinkt best verwend. Want hoe vaak krijg je nou de kans om zo lang op reis te gaan? Ik weet het. Maar deze vorm van reizen past niet bij mij. Ik wil best nog wel eens voor eenzelfde periode weg, maar dan wil ik zeker een maand lang op dezelfde plek blijven. Of nog liever zou ik drie keer een maand weg willen: want dat betekent ook drie keer voorpret. Ik schreef hier overigens ook een uitgebreid artikel over op Reisdoc.nl, mocht je dit willen lezen.

Freelancers inhuren

Dat ik maar 10-15 uur per week hoefde te werken om alle moetjes af te krijgen, lukte me alleen maar dankzij het inhuren van twee freelance tekstschrijvers. Ik vond het onwijs spannend, want ja, ik had 0 ervaring met werk uitbesteden. Maar vlak voor vertrek kreeg ik er een grote nieuwe (en vooral heel leuke) klant bij en geen haar op m’n hoofd die eraan dacht om hier nee tegen te zeggen. En dus besteedde ik een groot deel van dat werk uit aan externen, zodat ik het alleen nog maar na hoefde te kijken. Kostte me vooraf behoorlijk wat tijd om op de rails te zetten, maar door duidelijke werkdocumenten en feedback scheelde het me ZO veel tijd tijdens de reis. Soms vond ik het nog best lastig om los te laten dat iemand anders een andere schrijfstijl heeft dan ik en dat niet per definitie slecht is. Leermoment voor mezelf en ook dat bracht me weer verder.

Een bedrijf opzetten kost meer tijd dan je denkt

De eerste plannen en stappen vonden al eind 2017 plaats, maar pas vanaf mei 2018 werd het écht. Ik sloeg de handen ineens met Suzanne van Duijn, eveneens freelance PR-adviseur en content creator. We kennen elkaar al een paar jaar, zijn zelfs in hetzelfde dorp opgegroeid, maar pas sinds ik voor mezelf begon kregen we meer contact. Allebei hadden we een idee om in de verre toekomst een e-course op te zetten omtrent PR, en op een dag in december besloten we om het gewoon nu te doen. Samen. Want waarom elkaar wegconcurreren als je samen zoveel meer kan bereiken? Vanaf dag één maakten we een duidelijke planning en begonnen we met het uitwerken ervan. Op 2 januari namen we de video’s op en de maanden daarop werkten we alle teksten en opdrachten uit. Op 4 mei schreven we ons in bij de Kamer van Koophandel als VOF: PR-cursus.nl was nu écht geboren. Want als je iets doet, doe het dan wel goed.

Heel eerlijk: we dachten dat we slapend rijk zouden worden en gelijk een lekker passief inkomen zouden genereren. De realiteit bleek heel anders. Het kostte zo veel meer tijd dan we vooraf dachten, en er kwam zo veel meer bij kijken. Gelukkig merkten we al doende ook dat dat helemaal niet erg was. We hebben namelijk zo onwijs veel geleerd in de afgelopen zeven maanden, dat hadden we echt voor geen goud willen missen. We leerden met vallen en opstaan echt een bedrijf op te zetten. Een bedrijf met een e-course, maar ook een bedrijf waar je terecht kan voor workshops en coaching. Een bedrijf dat na een paar maanden al werd genomineerd voor een VIVA 400-award. En een bedrijf met grootse plannen voor 2019.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door C H A N T A L ?? S C H R A M (@chantal.schram) op

Een tweede bedrijf opzetten

Afgelopen zomer kwam Suzanne naar me toe met het idee om samen een workation te organiseren. Leek me gelijk een fantastisch plan. Er gingen wat maanden overheen voor we écht vol aan de slag gingen, maar begin december ging onze site live: meet Female Workation. Van 6 t/m 13 april 2019 gaan we met 10 andere vrouwen naar Barcelona om te werken aan onze bedrijven, een nieuw netwerk op te bouwen en vooral ook keihard te genieten. Ook hier hebben we grootse plannen voor in het nieuwe jaar, maar eerst de eerste reis maar eens goed laten verlopen. Mocht je overigens mee willen, er is nog plek!

Samenwerken op afstand kan best

Het is bijna eng hoe goed Suzanne en ik samenwerken. We hebben dezelfde energie, dezelfde mentaliteit en denken over veel dingen precies hetzelfde. Maar we zijn ook onwijs verschillend: ik ben best introvert, zij is extraverter dan extravert. Ik vind het heerlijk om achter de schermen dingen te regelen, zij onderhoudt met alle liefde het contact met de media. De werkzaamheden verdeelden zich eigenlijk automatisch. Nu is mijn compagnon voor vier maanden in het buitenland, terwijl alles hier gewoon doorloopt. En dat gaat zo goed! Dankzij onze dagelijkse whatsapp-berichten, wekelijkse call en duidelijke notulen, zijn we continu op de hoogte van wat we allebei hebben gedaan en gaan doen, en kunnen we nog steeds nieuwe plannen smeden. Al ben ik wel heel blij als ze weer terug is; maakt het daadwerkelijk uitvoeren van nieuwe plannen net even wat makkelijker (en leuker).

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door C H A N T A L ?? S C H R A M (@chantal.schram) op

Focus is alles

Werken voor klanten, een reisblog runnen, een webshop starten, de start van PR-cursus.nl en Female Workation… Het werd wat veel. Ik vond het lastig om me te focussen, omdat er zoveel verschillende dingen te doen waren. Het heeft even geduurd voor ik doorhad dat ik simpelweg wat dingen moest laten vallen en meer werk moest uitbesteden. Uiteindelijk besloot ik om Travel Gift Shop te laten voor wat het was, omdat het qua inkomsten (nog lang) niet rendabel was als ik keek naar de uren die ik erin stopte. En ik haalde er weinig plezier uit. Dat schrappen scheelde al een dag. Daarnaast gaf ik elke dag een eigen thema, zodat ik me op die dag alleen op een ding zou focussen. Maandag werd klantendag, dinsdag en donderdag blogdag, woensdag ging ik standaard aan de slag met PR-cursus.nl en de vrijdagen waren voor de overgebleven klusjes waar ik niet aan toe was gekomen. Dat gaf me zoveel rust en het maakte me ook een stuk efficiënter. Het blijft wat schipperen, maar in het nieuwe jaar komt er gelukkig nog meer focus.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door C H A N T A L ?? S C H R A M (@chantal.schram) op

Thuiswerken is niets voor mij

In mei ging ik samenwonen. We kregen de sleutel van een huis waar ook ruimte was voor een thuiskantoor. Ik kon m’n geluk niet op, want het leek me fantastisch als ik niet meer per se aan de keukentafel hoefde te zitten. Ik heb nu een eigen kamer met een echt bureau en plek om al m’n werkspullen op te bergen. Maar na een tijdje merkte ik dat de muren op me afkwamen. Dat ik me enigszins als een kluizenaar begon te voelen. En dus besloot ik dat ik een paar dagen per week buitenshuis wilde werken. Ik ging op zoek naar cowerkplekken in de buurt, maar vond niets dat bij mij paste. Uiteindelijk lag de oplossing zo voor het oprapen, maar zag ik ‘m gewoonweg niet. Inmiddels huur ik al een paar maanden een werkplek bij Hashtag Workmode in Utrecht, de plek waar ik al meerdere keren een workshop heb gegeven en waar het idee voor PR-cursus.nl überhaupt is geboren. Dat is zo’n goede beslissing geweest: ik ben nu drie keer per week omringd door like-minded ondernemers; niet alleen gezellig maar ook heel inspirerend. En dat maakt de momenten die ik wél thuiswerk ook gelijk een stuk leuker. Nu voelt dat serieus als een feestje.

Blijven ontwikkelen is zo belangrijk

Dankzij PR-cursus.nl heb ik zoveel bijgeleerd de afgelopen maanden. Ik leerde een website te bouwen, te optimaliseren en ik leerde hoe je iets moet verkopen. Maar daarnaast volgde ik een SEO-workshop om m’n bekwaamheid wat uit te breiden en spijkerde ik m’n kennis over Pinterest bij. Ik ben er echt van overtuigd dat de investering in je ontwikkeling zich uiteindelijk altijd terugbetaalt. Want hoe meer jij van iets weet, hoe beter je je werk doet en hoe meer geld je uiteindelijk dus kunt rekenen.

Wat heerlijk overigens om dit op papier te zetten en even terug te blikken. Vaak ben je zo druk dat je vergeet stil te staan bij alles wat je hebt meegemaakt en bereikt. Ik heb een geweldig zakelijk jaar achter de rug, met veel leermomenten, hoogtepunten en ook wel een aantal mindere highs. Maar goed, zo is het leven eigenlijk altijd hè.