Waarom je continu excuses verzint om niet voor jezelf te beginnen

Misschien herken je het wel: je hebt al tijdenlang iets in je hoofd om te gaan doen. Je wil meer gaan sporten, je wil een nieuwe hobby starten of… wil je eigenlijk wel voor jezelf beginnen. Maar het is nog steeds niet gebeurd. Telkens heb je weer een nieuw excuus. Helemaal niet gek. Sterker nog: ik herken het!


Ben je niet zo’n lezer?

Je kunt deze blog ook als podcast luisteren!


Zo stond het al een hele tijd op m’n lijstje om een podcast te gaan starten, maar het duurde even voor ik de stap zette.

Ik had altijd wel een excuus:

  • Ik heb nog niet het juiste materiaal om een podcast op te nemen
  • Ik heb het huis of kantoor niet voor mij alleen, dus ik heb te veel achtergrondgeluid en afleiding om me heen
  • M’n website is nog niet helemaal af
  • Ik heb nog geen logo
  • Ik heb überhaupt nog geen diensten gelanceerd waar ik mensen mee kan helpen

Kortom: ik vond dat ik er niet klaar voor was.

En toen besefte ik me; ik zal er nooit 100% klaar voor zijn. Het zal nooit perfect zijn. Er is altijd wel een reden om iets niet te doen.

Wat me tegenhield was angst.

En angst is een hele slechte raadgever.

Dat weet ik dondersgoed, maar – en dit zal je misschien wel herkennen – in de waan van de dag wil ik nog wel eens wat wijze levenslessen vergeten en me alsnog laten leiden door dingen als angst en onzekerheid.

En dus bleef ik rondlopen met het idee voor een podcast, maar zette ik 0 stappen om ermee te beginnen.

Tot ik laatst met een vriendin een wandeling maakte en ze tegen precies hetzelfde probleem bleek aan te lopen. Ze heeft al even een eigen bedrijf, maar vindt het lastig om zichtbaar te zijn. Ze vindt het bijvoorbeeld maar niks om regelmatig aanwezig te zijn op social media en de aandacht op zichzelf te vestigen. Maar toen ik even doorvroeg bleek ze het vooral heel spannend te vinden om foto’s en video’s van zichzelf te plaatsen. Ze had zichzelf aangepraat dat ze het niks vond, terwijl ze het eigenlijk nooit echt een kans had gegeven. Het was een excuus om het maar niet te doen.

Dat opende mijn eigen ogen ook. Ik bedacht continu redenen om maar NIET te hoeven starten, puur en alleen omdat ik een podcast maken eigenlijk gewoon rete spannend vind.

Het is zo makkelijk om iemand anders te vertellen dat ‘ie gewoon moet beginnen en dat het niet perfect hoeft te zijn. Maar ik vind zelf niets irritanter dan advies te krijgen van iemand die er zelf eigenlijk niets van afweet of wel heel veel weet, maar het zelf vervolgens niet doet.

Het was de schop onder m’n kont die ik nodig had.

Ik weet namelijk dondersgoed dat je nooit helemaal klaar bent om met iets te beginnen. Dat hoeft ook niet.

Start before you’re ready

Het is helemaal OK als je niet helemaal ready bent. Het gaat er vooral om dat je begint. De eerste stap zet richting je droom of doel. Want die eerste stap, hoe klein ook, zorgt ervoor dat je weer iets dichterbij komt. En eenmaal begonnen is die volgende stap een stuk makkelijker te zetten.

Het hoeft niet perfect. Sterker nog: het zal nooit perfect zijn. En hoewel je dat onbewust misschien wel van jezelf eist, is er verder niemand op deze planeet die dat van je verwacht.

Falen bestaan niet

Onbewust denk je waarschijnlijk dat je keihard faalt als iets niet perfect is of misschien wel volledig fout gaat. Dat is niet falen, dat zijn leermomenten die je uiteindelijk weer verder brengen.

Falen is als je iets helemaal niet probeert, omdat je bij voorbaat al bang bent dat het niet gaat lukken. Dat is het geval bij het ondernemerschap, maar eigenlijk bij alles in het leven. Fouten maken hoort er gewoon bij. Als je maar wacht tot je er echt helemaal klaar voor bent, dan gaat het waarschijnlijk nooit gebeuren.⁠

En dus ging ik aan de slag met m’n eerste podcast, maar ik was er nog niet klaar voor in m’n hoofd. M’n website is op dit moment nog niet af. M’n aanbod staat nog niet. Ik nam de podcast op met m’n telefoon en oortjes, in plaats van met een professionele microfoon en een koptelefoon op. Ik bewerkte de podcast via een simpele app. Ik zei vaker m’n vaste stopwoorden als ‘eh’ en ‘ja’ dan ik zou willen. En zo kan ik nog wel 100 dingen opnoemen die niet perfect waren en misschien ook wel beter konden.

But I did it.

En daar gaat het om. Want nu ben ik een stap dichter bij mijn eigen missie: zoveel mogelijk moeders te helpen hun baan in loondienst op te zeggen en een succesvolle eigen business durven te beginnen.

Zo begin je

Weet je nog niet wat je überhaupt wil gaan doen? Ga dat als eerste uitzoeken:

  • Lees boeken die je helpen om te vinden wat bij je past
  • Plan enkele sessies in met een loopbaancoach
  • Zoek breed naar vacatures en kijk naar wat je wat je echt leuk lijkt – ongeacht of je er de juiste studie voor hebt of niet. Dat is voor later zorg.
  • Ik heb op de middelbare school wel eens wat van die testen gedaan om uit te vinden welke studie bij me zou passen. Op internet vind je allerlei testen die je, ook zonder te betalen, kunt invullen om te kijken welke beroepen bij jouw interesses en kwaliteiten passen.

Wat is het ergste dat kan gebeuren?

Ik ben nu 3,5 jaar ondernemer, maar dat had ik wel zes jaar kunnen zijn. Al jaren liep ik rond met het idee omdat ik doodongelukkig was in loondienst. Ik wisselde elke twee jaar van baan. Eerst dacht ik dat het kwam omdat ik het inhoudelijk niet leuk vond. Dat klopte deels ook wel, maar later besefte ik me dat ik niet zo goed met autoriteit (oftewel een baas) om kan gaan. Ik vond het echter doodeng om de stap te zetten en heb jaren gewacht om me echt in te gaan schrijven bij de Kamer van Koophandel.

De belangrijkste reden: geld! Ik was bang dat ik niet rond kon komen en die angst hield me zolang tegen. Straks zou ik m’n huis uit worden gezet, m’n rekeningen niet meer kunnen betalen of geen boodschappen meer kunnen doen. Maar uiteindelijk besefte ik me ook: in het allerergste geval zoek ik gewoon weer een nieuwe baan. Banen zijn er altijd, ook in crisistijd. Desnoods tijdelijk iets wat allesbehalve m’n droombaan is, maar wat wel geld in het laatje brengt.

Breng je financiën in kaart

Het duurde een poos voor ik actie ondernam en m’n financiële plaatje in kaart bracht. Hoeveel geld moet ik maandelijks verdienen om mijn vaste lasten in ieder geval te kunnen betalen? Hoeveel uur moet ik daar dan voor gaan werken als ik werk met bepaalde tarieven? Is dat realistisch? Hoe kan ik nu een buffer opbouwen, zodat ik straks niet gelijk een volledig salaris hoef te verdienen met m’n bedrijf?

Schakel hulp in

En merk je dat je er zelf niet helemaal uit komt? Dan is een goede eerste stap ook: zoek hulp. Je hoeft het niet alleen te doen! Zorg dan dat je iemand inschakelt die je dat laatste duwtje in de rug kan geven zodat je daadwerkelijk aan de slag gaat, die je helpt om gestructureerd stappen te zetten naar je droom. Want ik weet ook: je wil liever niet onnodig je tijd verdoen aan dingen die je niets opleveren, als je die tijd ook met je kids had kunnen doorbrengen.

Dus:

BEGIN! Zet die eerste stap, hoe eng je het ook vindt. Je kan niet falen. Je kan alleen maar leren. Het is zo zonde om je tegen te laten houden door angst en daardoor vast te blijven zitten in je huidige leven. Door die eerste stap te zetten, door te beginnen, ga je verandering teweeg brengen.

Start before you’re ready. You can do it!