5 redenen waarom je nooit (helemaal) in je eentje een bedrijf moet willen starten

Eigen bedrijf starten

Je wilt een eigen bedrijf starten. Top! Maar als je een beetje op mij lijkt, val je al snel in de valkuil waarbij je alles zelf wilt doen (of denkt te móéten doen). Moet je niet willen. En dit is waarom!


Ben je niet zo’n lezer?

Je kunt deze blog ook als podcast luisteren:


Waarom ik in het begin alles alleen deed

Waarom ik in mijn beginjaren alles alleen deed (behalve mijn boekhouding)? Dat had meerdere redenen:

  1. Ik vond dat ik niet genoeg budget had om hulp in te schakelen;
  2. Ik vond het eng om dingen uit te besteden en was bang dat ik de verkeerde mensen zou inhuren of dat ze hun werk niet goed zouden doen;
  3. Ik vond dat ik nog niet ondernemer genoeg was om iets uit te besteden;
  4. Ik vond dat ik geen hulp nodig had en het eerst zelf moest uitzoeken;
  5. Ik vond dat ikzelf het gezicht was van mijn bedrijf en daarom ook alles zelf moest doen.

Inmiddels heb ik bij mijn bedrijven heel veel uitbesteed:

  • Het enige wat ik dus gelijk heb uitbesteed is de administratie: ik heb sinds ik ben ingeschreven bij de Kamer van Koophandel een boekhouder, omdat ik niets met cijfers heb en absoluut geen problemen wilde krijgen met de Belastingdienst.
  • Bij Reisdoc.nl werk ik met vijf topmeiden die regelmatig voor mij bloggen, zodat ik zelf veel minder hoef te schrijven.
  • Snappr run ik sinds dag één samen met compagnon Suzanne, maar bestaat daarnaast uit een groot netwerk van freelancers: denk aan een Virtual Assistent, PR-adviseurs die het uitvoerende werk doen, een social media marketeer en ads specialist.
  • En voor Chantal Schram.nl heb ik – voordat ik begon – bewust een business coach ingeschakeld. Want hoewel ik weet hoe ik een bedrijf moet opzetten, voelde ik aan alles dat ik dit keer wel hulp kon gebruiken. Omdat ik dan een stok achter de deur zou hebben, efficiënter zou werken, iemand die alles checkt . Dat heeft ervoor gezorgd dat ik binnen een maand al mijn eerste betalende coachklant hielp en twee maanden later de Mompreneur Kickstart af had.

Hulp inschakelen als mompreneur

Als ik mijn hele ondernemersreis opnieuw zou mogen doen, dan zou ik vanaf dag één hulp inschakelen. En dit is waarom:

1. Je verdient het terug

Maar echt! Ieder heeft z’n eigen specialisme en kan daardoor veel makkelijker dan jijzelf doen wat nodig is. Sneller. Beter. Mijn huidige boekhoudster zegt altijd: ‘een goede boekhouder verdient zichzelf terug’. Cliché, maar heel erg waar. En datzelfde geldt voor elke andere specialist die je inhuurt. Als iets beter en sneller wordt gedaan door iemand anders dan jijzelf, dan zul je snel genoeg merken dat je bedrijf sneller groeit én je dus ook sneller meer geld verdient. Zie het als een investering dat zichzelf altijd weer terugverdient (mits je de juiste mensen inhuurt uiteraard).

2. Je zet sneller stappen (en bereikt sneller resultaat)

Want: je hoeft niet alles in je eentje doen. Doordat je hulp hebt en je taken kunt verdelen ga je zoveel sneller resultaat zien van je werk. Mocht je besluiten een coach in te huren, dan zul je merken dat je zelf ook veel sneller stappen zult zetten. Je voelt continu de ‘druk’ (in positieve zin) om de afgesproken deadlines te halen. Ik merkte zelf bijvoorbeeld – zelfs in drukke tijden – dat ik geen excuses verzon om iets uit te stellen, maar juist bewust tijd maakte om iets af te krijgen. En wat ook helpt: doordat een coach niet goedkoop is, voel je veel meer de noodzaak en drive om er alles uit te halen wat erin zit.

Als jij een flink bedrag per maand betaalt voor iets, dan doet dat altijd pijn. En dat is alleen maar goed. Want als je pijn voelt, dan voel je urgentie. En dat zorgt er weer voor dat je nooit het gevoel wil hebben dat je geld weggooit.

Ik vergelijk het altijd met de sportschool: toen ik nog een abonnement had bij een budgetgym, ging ik vrijwel nooit. Nu zit ik bij een veel duurdere sportschool en ga ik braaf een paar keer per week. Ik wil hoe dan ook mijn investering eruit halen. En dat is bij een business coach niet anders.

Als jij iets voor weinig geld koopt of voor een gratis optie gaat, dan zul je merken dat je veel sneller opgeeft of er soms überhaupt niet aan begint. Je voelt namelijk niet per se de noodzaak of urgentie om er wat mee te doen. Het is dan veel vrijblijvender.

Wanneer je je investering ergens uit wil halen en dus urgentie voelt, dan zul je merken dat je geen excuses meer zoekt, maar juist naar mogelijkheden om zo snel mogelijk de stappen te zetten richting je droom.

3. Je bent niet in alles goed

Laten we eerlijk zijn: dat is nou eenmaal zo. Niemand is in alles even goed. Gelukkig maar! Natuurlijk kun je meerdere dingen prima doen, maar alles? Nee. In plaats van jezelf te verplichten om alles te leren, is het slimmer om iemand in te huren voor datgene waar jij níét goed in bent. Iedereen heeft iets waar haar hart sneller van klopt. Mocht je de kriebels krijgen van je administratie, huur een boekhouder in. Krijg je spontaan uitslag van het idee dat je teksten moet schrijven voor je website? Neem een content creator in de arm. Is de technische rompslomp aan de achterkant totaal niet jouw ding? Ga op zoek naar een VA die hier oprecht blij van wordt. Ze zijn er! Ja, het kost je geld. Maar ook: het scheelt jou tijd (om het te leren en te doen), het scheelt stress en het scheelt ook excuses verzinnen om het maar uit te stellen, waardoor je weer veel sneller resultaat ziet. Het is net een vicieuze cirkel 😉

4. Je doet alleen nog wat je leuk vindt (en waar je goed in bent)

Hoe fijn is dat? Door datgene uit te besteden waar je niet goed in bent of wat je simpelweg niet leuk vindt, blijft alleen datgene over waar je wél blij van wordt. Alle tijd die je dus niet kwijt bent aan de stomme dingen, kun je besteden aan de core van je bedrijf. Zo kun je dus meer klanten helpen én verdien je dus ook weer meer. Zo simpel is het (echt).

5. Je houdt tijd over voor andere dingen

Door andere mensen in te huren werk je niet alleen efficiënter en doe je niet alleen wat je leuk vindt, je houdt ook tijd over. Dat voelt misschien gek. Ook ik heb meer dan fulltime gewerkt in mijn beginjaren als ondernemer, omdat dat voor mijn gevoel zo hoorde. Maar niets moet. Je wilt niet voor niets ondernemer worden: je wilt de vrijheid hebben om zelf je keuzes te maken. En dus mag je best minder werken, zeker als je ‘genoeg’ verdient. Je kunt er voor kiezen om je overgehouden uren te besteden aan het helpen van meer klanten, maar het is net zo prima om meer tijd door te brengen met je gezin. Want daar doe je het uiteindelijk allemaal voor, toch?

Bottom line: maak het jezelf niet onnodig moeilijk: het is zó niet nodig! Ik snap dat geld uitgeven dat je nog niet hebt verdient een spannende beslissing is, maar probeer jezelf echt te overtuigen dat het een INVESTERING is en GEEN UITGAVE.

Als je het aan de juiste persoon uitgeeft, verdient hij/zij zichzelf écht terug en houd je er uiteindelijk zowel tijd, hoofdruimte als geld aan over (en verdien je dus AAN diegene).