Doelen behalen: zo red ik ze (bijna) altijd

Doelen behalen

YES, mijn e-course is af! Op 3 maart stelde ik mezelf als doel dat ik op 1 juni niet alleen de cursus volledig af wilde hebben qua inhoud , maar dat ook de leeromgeving, betaalsystemen up en running moesten zijn. Daarnaast wilde ik ook de trajecten met mijn eerste betaalde 1:1 coachklanten hebben opgestart.

Op het moment dat ik dit schrijf is het 3 juni. En alles is gelukt. Heel eerlijk: het kostte me wel wat bloed, zweet maar gelukkig geen tranen. Iets wat ik ook wel had ingecalculeerd, want ik run daarnaast nog twee bedrijven en ben ook ‘gewoon’ nog moeder. In die maanden kwam ook het moment dat mijn vriend gevraagd werd voor een toffe klus in het buitenland. Voor drie weken. Precies in de periode dat ik de laatste hand aan mijn cursus zou leggen.

Waar een wil, is een weg

Mijn eerste instinct zei: hell no! Maar daarna besefte ik me dat ik vond dat ‘ie gewoon moest gaan. Het was mijn eigen angst die me tegenhield, en als ik iets niet wil in het leven is leven in angst. Dit project was te tof om te laten schieten en ik merkte aan alles dat hij dit enorm graag wilde. En: waar een wil is, is een weg. Ook voor mij in dit geval!

Het werd dus drie weken lang extra druk, omdat de zorg voor Kai vrijwel volledig op mijn schouders terecht kwam. Maar toch is het gelukt. Ja, er zijn zéker momenten geweest dat ik me oprecht afvroeg waar ik in godsnaam aan begonnen was.

Tot ik me realiseerde dat dit bedrijf écht voelt als mijn (nieuwe) roeping. Ik krijg er zoveel energie van, kan niet stoppen met erover te praten en geniet enorm van het werken eraan. Ook in extreem drukke tijden.

Doelen behalen: mijn strategie

Terug naar die het behalen van mijn doelen: want hoe heb ik het aangepakt?

1. Stel een realistisch doel

Wat je doel ook is, zorg dat ‘ie realistisch is. Als in: hang er een deadline aan die je daadwerkelijk kunt halen. Maak je doel zo concreet mogelijk. Ik wilde bijvoorbeeld mijn eerste geld verdienen met dit bedrijf en mijn cursus af hebben. Helemaal top, maar wel nog veel te vaag. Bij het ‘zo concreet mogelijk’ maken moet je vooral kunnen invullen HOE je het gaat doen. En dus werd mijn doel: ik wil binnen drie maanden twee betaalde coachklanten begeleiden én mijn cursus moet gekocht en gelijk gevolgd kunnen worden. Op basis van dit doel kon ik dit weer opdelen in kleinere tussenstappen, zodat ik precies wist wat ik moest doen om daar te komen.

2. Plannen, plannen, plannen

Dat is de allerbeste tip die ik je kan geven als je een doel wil behalen. Een concrete stip op de horizon zetten is de eerste stap, maar dan begint het echte werk. Plannen klinkt allesbehalve sexy, maar is echt key. Als moeder weet je als geen ander hoe belangrijk het is om met schema’s te werken, zeker als je meerdere kids hebt. Dus dat plannen zit sowieso al in je! En laten we eerlijk wezen: de spontaniteit van het leven is sowieso veranderd sinds je moeder bent, dus dan kan je maar beter zorgen dat je het heft in eigen handen neemt.

Maak vanaf het moment dat je jezelf een deadline hebt gesteld een planning: wat ga je wanneer doen? Breng je weken in kaart en zet erin wat sowieso al op de planning staat in je leven. Alles. Dus ook de zwemles van je zoontje, ook boodschappen doen, ook je reistijd van en naar werk. Vanuit daar kun je kijken waar je nu al gaten ziet: dát zijn de momenten dat je in ieder geval aan de slag gaat.

Vraag je vervolgens af: zijn deze uren genoeg om je doelen te behalen? Zo ja: top, dan zit je geramd. Zo niet, welcome to the club. Is niet erg, is wel op te lossen. Je zult dan wat verder moeten kijken:

  • Moet echt alles wat op je planning staat gebeuren?
    • Zo nee: schrappen die handel!
    • Zo ja, moet je alles wat op je planning staat per se ZELF doen? In veel gevallen is dat lang niet altijd het geval. Zie de volgende stap!

3. Schakel hulp in waar nodig

Doordat je nu een heel duidelijke planning hebt gemaakt, zie je ook precies waar er ‘gaten’ vallen. Er zullen hoogstwaarschijnlijk momenten op een dag zijn dat je wel wil werken aan je doel, maar dat je niet ziet wanneer dat kan. Dat is een gevoel dat veel moeders waarschijnlijk wel herkennen: je hebt het idee dat je dag sowieso al tjokvol zit, laat staan dat je er nog iets bij hebt.

Normaal gesproken denk ik zelf ook iets te vaak dat ik het allemaal prima alleen kan en geen hulp nodig heb. En dat is ook zo, maar inmiddels weet ik ook: je HOEFT het niet allemaal alleen te doen. Sterker nog: er zijn waarschijnlijk genoeg mensen om je heen die af en toe een handje willen helpen, op welke manier dan ook. Hetzij in je privé-situatie (door bijvoorbeeld eens een paar uur op te passen, zodat jij aan je doel kan werken), hetzij bij het behalen van je doel an sich. Ik heb voor beiden hulp ingeschakeld: zo was mijn schoonzus alleen maar blij dat ze extra tijd met haar neefje kon doorbrengen. En voor het zakelijke deel heb ik een business coach, zodat ik gefocust blijf, alleen doe wat écht moet en een goede stok achter de deur heb.

Doordat ik in deze tijd drie weken alleen thuis was, vond ik hulp inschakelen op privé vlak ineens een stuk makkelijker. Maar het hebben van zo’n duidelijk doel zorgde er ook voor dat ik koste wat het kost dit doel wilde behalen. Door te weten waar je naartoe wilt, is het zó veel makkelijker om mogelijkheden te zien en te máken.