Waarom je door corona automatisch een ondernemer wordt

Corona ondernemer

Natuurlijk is corona en alles eromheen helemaal kut. Maar als je je continu focust op alle negatieve aspecten van Covid-19, dan kom je nergens. Richt je liever op al het positieve dat deze periode met zich meebrengt. Want er is nog steeds genoeg moois te ontdekken. Zo ben ik er van overtuigd dat het vele thuiszitten ervoor zorgt dat jij veel meer een ondernemer in je hebt dan je waarschijnlijk denkt. En dit is waarom:

1. Je beseft dat ‘financiële zekerheid’ niet bestaat

Het is een van de meest gehoorde bezwaren om eigen baas te worden: je hebt als ondernemer geen financiële zekerheid. Mijn standaard reactie? Die heb je als werknemer ook niet, zelfs niet met een vast contract. Ja, in coronatijd hebben veel ondernemers het moeilijk. Maar dat hebben veel werknemers ook: in 2020 werden ruim 20.000 ontslagaanvragen ingediend bij het UWV, meer dan twee keer zoveel als ‘normaal’ (bron). Een contract zegt niets. Laat die reden je dan ook niet tegenhouden om voor jezelf te beginnen: als je het slim aanpakt als ondernemer heb je meer zekerheid (en meer inkomen) dan in loondienst!

2. Je kunt nu heel goed je eigen dagen indelen

Waar je voor corona waarschijnlijk een paar keer per week naar kantoor moest, werk je nu (grotendeels) thuis. Zonder collega’s fysiek om je heen, maar alleen jij en je computer (en je kids). Je kunt je eigen dagen indelen: niemand die het op zal vallen als je even een uurtje de deur uit bent voor een wandeling of als je tijdens je werkdag de was rustig wegwerkt. Na maanden van thuiswerken merk je dat je je werk prima af krijgt, op jouw eigen voorwaarden. Je verantwoordelijkheidsgevoel zit er echt wel. En dat is een van de belangrijkste eigenschappen die een ondernemer moet hebben. Doen wat je je klanten belooft!

3. Je hebt (meer) focus en werkt efficiënter

Nu je kids zoveel thuis zijn, zit de kans er dik in dat je een deel van je werkdagen ook kwijt bent aan het lesgeven en/of entertainen van je kroost. Wellicht heb je een werkgever die hier coulant mee omgaat, maar heb je minder geluk, dan moet je je normale takenpakket nog steeds op tijd afronden. Je hebt minder uur beschikbaar, maar je merkt dat je het best lukt. Je hebt een laserfocus! Je doet wat je moet doen, en doordat je weet dat je minder tijd hebt, werk je veel effectiever. Je benut je tijd optimaal. Hoe efficiënter je werkt, hoe meer tijd je overhoudt voor andere dingen – en je verdient net zo veel in minder tijd.

4. Je bent flexibeler geworden

Als ondernemer moet je flexibel zijn. Nou, als er één ding is dat we hebben geleerd het afgelopen jaar, dan is dat het wel. Lockdown hier, lockdown daar. Vakantie geboekt, vakantie geannuleerd. Scholen dicht, scholen open, scholen weer dicht. We werden (en worden nog steeds) een partij heen en weer geslingerd! En omdat we simpelweg geen keuze hebben, blijken we er over het algemeen best mee te kunnen dealen. We maken er het beste van. En dat doet een ondernemer ook: elke dag weer.

5. Je bent (weer) leergierig

Nog zoiets dat een goede ondernemer van nature is: leergierig. Als ondernemer ben je continu aan het leren om ‘bij de tijd te blijven’: zowel binnen je eigen branche als in het algemeen, zoals marketing en sales. Nu we zoveel thuiszitten heb je Netflix ondertussen wel uit en zijn velen van ons nieuwe dingen gaan oppakken. Van uitgebreide lunches maken en nieuwe recepten proberen tot het leren van een taal of het volgen van een volledige cursus. En je vindt het nog leuk ook!