De 7 belangrijkste affiliate netwerken voor de Nederlandse markt

Affiliate netwerken Nederland

Benieuwd naar welke affiliate netwerken er in Nederland actief zijn? Ik kan je vertellen: dat zijn er een hele hoop. Wereldwijd loopt het aantal tot in de vele tientallen, maar ook ons land alleen heeft genoeg partijen in de aanbieding. Om te voorkomen dat je het bos niet meer ziet: deze zeven netwerken wil je in ieder geval kennen!

Affiliate netwerken Nederland: kijk & vergelijk

Of een affiliate netwerk echt relevant is, is afhankelijk van je niche. Wil je vooral diensten gaan promoten? Wil je juist specifieke producten pushen? En in welke branche zit je? Reizen? Marketing? Gezondheid? Of juist iets heel anders? In onderstaand overzicht deel ik de meest gebruikt affiliate netwerken in Nederland, hoe ze zich onderscheiden van de rest en waar ze zich op richten. Zo kun jij hopelijk snel een keuze maken met wie jij wil samenwerken!

Affiliate netwerken Nederland: Linkpizza

1. Linkpizza

Linkpizza is een ideale partij om mee te starten als je net begint met affiliate marketing, maar is ook een aanrader wanneer je je affiliates juist meer wil uitbreiden zonder dat het je heel veel tijd kost. Normaal gesproken wanneer je je eenmaal bent aangesloten bij een netwerk, moet je je daarna weer aanmelden bij de specifieke programma’s die je wilt promoten (en wachten tot je geaccepteerd wordt, wat ook niet altijd een gegeven is). Daarna moet je specifieke links gebruiken om te zorgen dat een lead of sale via jouw site gemeten kan worden. 

Linkpizza werkt net even anders: wanneer je bij hen bent aangesloten, hoef je verder eigenlijk niet zoveel te doen. Zie dit platform als een soort overkoepelende website: de meeste grote affiliate netwerken zijn hierbij aangesloten (behalve Tradetracker), waardoor je je niet per se bij alle netwerken specifiek hoeft te registreren. In totaal zijn er 21 netwerken aangesloten met ruim 13.000 verschillende affiliate programma’s. Je hoeft je niet aan te melden bij de specifieke partners. Gewone (schone) links worden automatisch veranderd naar een affiliate link. Dus mocht je al veel oude blogs op je site hebben staan, dan hoef je die niet aan te passen met nieuwe links (al is het wel slim om oude content regelmatig te updaten). 

‘Nadeel’ van Linkpizza is dat je in ruil voor hun diensten, per lead of sale een klein percentage inlevert op de commissie die jij verdient (gemiddeld 4%, dus een paar cent per sale). 

Kosten: gemiddeld 4% per sale


 

Affiliate netwerken Nederland: TradeTracker

2. TradeTracker

TradeTracker behoort tot een van de grootste Nederlandse affiliate netwerken van Nederland. Honderden bedrijven zijn hierbij aangesloten in de meest uiteenlopende categorieën. Denk aan onderwerpen als reizen, kinderen, eten en drinken, maar ook speelgoed, kunst, mode en elektronica. Qua promotiemateriaal hebben veel aangesloten bedrijven banners en standaard tekstlinks beschikbaar, maar het is ook mogelijk om zelf deeplinks te maken via de linkgenerator. Wil je een affiliate webshop starten? Dan zijn de productfeeds heel handig. 

Ik vind TradeTracker een van de fijnste interfaces uit dit rijtje hebben: je ziet in een oogopslag wat je hebt verdiend en hoeveel er wordt uitbetaald, maar je kunt ook heel makkelijk zoeken naar nieuwe campagnes en waar je sales precies vandaan kwamen. Ook kan je instellen dat je een melding krijgt bij elke nieuwe lead en/of sale. Alle communicatie is in het Nederlands. 

Tip: Mocht je je niet bij te veel partijen tegelijk willen aanmelden, dan raad ik je Tradetracker in combinatie met Linkpizza aan. Zo heb je alsnog vrijwel alle vliegen in één klap. 

Kosten: niets


 

Affiliate netwerken Nederland: Daisycon

3. Daisycon

Een andere favoriet is Daisycon. Dit Nederlandse affiliate netwerk is een beetje vergelijkbaar met Tradetracker: ook hier is alles in het Nederlands, zijn honderden partijen uit allerlei branches aangesloten en is de interface heel duidelijk. Je vindt hier veel campagnes in de categorieën reizen, wonen, sport en gezondheid, telecom, dating en financiën en verzekeringen. Ook hier kun je zelf deeplinks maken, maar is het ook mogelijk ook gebruik te maken van de productfeeds. Soms zijn er promotiecodes beschikbaar. 

Vergelijkingstool

Een andere interessante feature die ze hebben is de vergelijkingstool: wanneer je je hiervoor aanmeldt kun je deze tool heel makkelijk gebruiken om allerlei vergelijkingen te maken. Momenteel zijn er meer dan tien verschillende categorieën beschikbaar, zoals telecom, energie, zorgverzekeringen en datingsites. Door deze tool te gebruiken hoef je niet meer handmatig alle prijzen en voorwaarden van de verschillende aanbieders op te zoeken, en hoef je je ook niet voor deze campagnes individueel aan te melden.

Kosten: niets


 

Affiliate netwerken Nederland: AWIN

4. AWIN

AWIN is een Engelse partij, maar ook hier is de interface geheel in het Nederlands. Het is het grootste affiliate netwerk ter wereld, mede dankzij de samenvoeging van M4N en Zanox. Bij AWIN kun je duidelijk aangeven waar jouw doelgroep zich bevindt: zitten ze vooral in België? Dan is het heel simpel om specifiek te zoeken op programma’s die zich focussen op de Belgische markt. In de Nederland-sectie zijn nu ruim 500 partijen aangesloten, veelal in de sectoren financiën en verzekeringen, reizen, shopping en telecom. 

Ook hier wordt het je makkelijk gemaakt om zelf deeplinks aan te maken via de Link Builder, maar is het ook mogelijk om een eigen feed te creëren, zodat je precies datgene ontvangt wat je wilt krijgen. De rapportages zijn hier uitgebreid en makkelijk in te zien. 

Kosten: niets


 

Affiliate netwerken Nederland: Tradedoubler

5. Tradedoubler

Een andere grote speler op de Nederlandse markt is Tradedoubler. Hoewel de interface in het Nederlands is, vind ik ze allesbehalve fijn werken. Het is vrij makkelijk te zien hoeveel commissie je hebt binnen gehaald, maar hoeveel er daadwerkelijk is bevestigd vergt wat meer moeite (zij het met een klik, maar toch). Achterhalen via welke blogs en op welke links ze precies hebben geklikt is lastiger te achterhalen.

Waarom je Tradedoubler dan toch in de gaten wil houden? Enkele van Nederlandse grootste bedrijven zijn aangesloten bij dit affiliate netwerk, evenals een aantal grote buitenlandse partijen. Ik noem een Microsoft en een AliExpress, maar ook MediaMarkt, Staatsloterij en WW (voorheen Weight Watchers). Maar met deze partijen kun je dus ook allemaal samenwerken via Linkpizza. 

Ook bij Tradedoubler is het mogelijk een productfeed aan te maken, eigen deeplinks te creëren en heb je makkelijk inzicht in aanbiedingen die geldig zijn bij de desbetreffende affiliates. 

Kosten: niets

 

Affiliate netwerken Nederland: PayPro

6. PayPro

Een wat vreemde eend in de bijt, want de meeste mensen kennen PayPro vooral als betaalsysteem voor ondernemers. Maar ook biedt PayPro een groeiend aantal affiliates aan om te promoten. Niet van bedrijven met fysieke producten of diensten, maar vooral van partijen die online iets verkopen. Denk aan e-books, maar ook hele online cursussen over de meest uiteenlopende producten, zoals internetmarketing, diëten en muziekinstrumenten. 

Je krijgt een standaard link toegewezen wanneer je een bepaald product wil promoten. Eigen deeplinks aanmaken is niet mogelijk; parameters toevoegen is daardoor geen optie. In het dashboard kun je wel makkelijk terugzoeken hoeveel sales en clicks je via een bepaalde link hebt gehaald.

Goed om te weten: je betaalt voor PayPro standaard een fee van 50 euro (excl. BTW) om lid te worden van hun affiliateprogramma. Daar staat tegenover dat de commissies op de producten via PayPro vaak een stuk hoger liggen dan bij fysieke producten of diensten. Je kan de kosten er dus vrij snel weer uit halen!

Kosten: je betaalt (in 2020) bij aanmelding 50 euro excl. BTW (= € 60,50 incl. BTW) als compliance fee. 


 

Affiliate netwerken Nederland: Bol.com

7. Bol.com

Veel grotere bedrijven hebben een eigen affiliate netwerk ontwikkeld. Nou ja, ‘netwerk’… Eigenlijk is het een affiliate programma dat via hun eigen servers loopt. Daar zit een voordeel aan: de commissies kunnen hoger zijn omdat het bedrijf an sich geen kosten kwijt is aan een affiliate netwerk. Nadeel is dat wanneer je bij meerdere specifieke bedrijven bent aangesloten, je ook alles specifiek in de gaten moet houden qua leads en sales. Daarnaast is een voordeel van een affiliate netwerk dat alle resultaten van al je lopende campagnes op een grote hoop wordt gegooid: je haalt dus veel sneller het minimumbedrag dat nodig is om je te laten uitkeren. 

Een uitzondering hierop vind ik Bol.com, simpelweg omdat je hier vrijwel alles qua producten kunt vinden. Ik denk dat er voor elke website wel een categorie is waar iets in te promoten valt. De commissies van Bol.com zijn relatief laag: in het meest gunstige geval is dat 8% op de prijs exclusief BTW. Maar wanneer je bezoeker op jouw link klikt dat verwijst naar een e-book en vervolgens een nieuwe Macbook Air koopt, krijg jij de commissie over het bedrag van die laptop. En dan kan het ineens snel oplopen, of iemand nou het door jouw gepromote product koopt of voor iets heel anders gaat. Wat dat betreft is Bol.com ideaal: het aanbod is zo groot dat er ook voor iedere Nederlander wel iets bij zit. 

Net als bij de grote affiliate netwerken van Nederland, kun je ook bij Bol.com een eigen deeplink maken of productfeeds downloaden. Daarnaast zijn er veel banners in omloop die je vrij kunt gebruiken, kun je productlinks maken (geheel in de look & feel van Bol.com) en is het mogelijk om vooraf vormgegeven widgets in je sidebar te zetten.

Kosten: niets

 

Bij welke Nederlandse affiliate netwerken ben jij aangesloten?